Ukrajinski zvaničnici kažu da su pripreme za prolećnu kontraofanzivu skoro završene. Kada bude pokrenuta, verovatno na jugu, to će označiti ključni momenat u dosadašnjem toku rata. Ipak, Rusi su imali skoro šest meseci da pripreme teren – i izgrade razrađenu lepezu odbrane, tako da je budućnost ove kontraofanzive potpuno neizvesna.

Satelitski snimci koje su pregledali CNN i drugi mediji pokazuju obim ruske odbrane koja je izgrađena u delovima južne Ukrajine – slojevi protivtenkovskih rovova, prepreka, minskih polja i rovova.

Odbrana se nastavlja stotinama kilometara preko krivudavog južnog fronta – gde se očekuje da će ukrajinske snage koncentrisati svoju kontraofanzivu u narednim nedeljama.

Foto: Muhammed Enes Yildirim / AFP / Profimedia

Izazov za Ukrajince će biti da zaobiđu ili savladaju takve prepreke brzinom, stvarajući zamah koji uzrokuje zaustavljanje ruske komande i kontrole.

Nekoliko satelitskih snimaka koje je Maksar Technologies podelio sa CNN-om, a snimljeni su u sredu, pokazuju velike rovove istočno od grada Polohi u regionu Zaporožja. Rojtersova analiza snimaka otkrila je hiljade odbrambenih pozicija na ogromnom području.

Oni su pokazali da su „pozicije Rusije najviše koncentrisane u blizini linija fronta u jugoistočnom regionu Zaporožja, na istoku i preko uskog pojasa zemlje koji povezuje poluostrvo Krim sa ostatkom Ukrajine“, navodi se u analizi Rojtersa.

Ruska odbrana uključuje protivtenkovske jarke koji se protežu na 30 kilometara, kao i dodatna utvrđenja oko važnih gradova poput Tokmaka. Ova oblast će biti kritična ako ukrajinske snage pokušaju da napreduju ka gradu Melitopolju i podele ruske snage na jugu.

Stiven Vud iz Maksara kaže da se ova odbrana replicira na ogromnom delu teritorije, od Krima na jugu pa sve do delova Donjecka.

Ruski šef Krima Sergej Aksjonov rekao je ranije ovog meseca da su „oružane snage izgradile modernu, duboko ešeloniranu odbranu“.

Meseci pripreme

Ova odbrana je počela da se pojavljuje nakon što su se ruske snage povukle iz dela Hersonske oblasti u novembru i u suštini uspostavile novu odbrambenu liniju koja se proteže preko pretežno ruralnih područja južne Ukrajine. Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je u novembru da dve fabrike proizvode prepreke u vidu betonskih piramida poznatih kao „zmajevi zubi“, koji su dizajnirani da usporavaju ukrajinska vozila i guraju ih na unapred određene položaje gde ruske snage mogu da ih gađaju.

POGLEDAJTE JOŠ:

Satelitski snimci pokazuju da je velika ruska baza na severu Krima koja je u februaru bila puna opreme, uključujući artiljeriju i tenkove, bila mnogo praznija krajem marta i skoro potpuno napuštena do prošle nedelje. Nejasno je gde je otišla oprema, ali je verovatno da je poslata na sever da ojača ruske odbrambene linije.

Za Ukrajince će, stoga, biti ključno da prekinu linije snabdevanja, unište skladišta municije i pogode infrastrukturu goriva uoči ofanzive.

Ukrajinski zvaničnici su priznali da im nedostaje element iznenađenja za predstojeću kontraofanzivu.

BONUS VIDEO Zelenski u Bahmutu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare