Slavoj Žižek Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Slavoj Žižek, čuveni slovenački filozof, objavio je snimak koji je postao viralan na društvenim mrežama. U tom videu on objanjava kako različiti narodi definišu Balkan.

„Pa gde je Balkan? Ovo je standardna šala, hajde da uradimo celu teoriju.“, rekao je Žižak na početku videa.

„Ovde imamo Sloveniju! Svi oni će vam reći da granica Balkana počinje na granici sa Hrvatskom (pokazuje rukom), tu je limit. Ako pitate Hrvata gde je Balkan, on će da vam kaže da su oni srednja Evropa i katolici, a Beograd, Srbija i ortodoksna religija, to je Balkan. Ako pitate Srbina, on će vam reći pa Balkan je tamo negde, Sarajevo, Kosovo, to je pravi Balkan. Međutim, ironija je ako idete još niže, južno, odjednom je Balkan gore. U Grčkoj će vam reći: ‘Mi Grci, mi vodimo poreklo iz Evrope i imamo svoju civillizaciju, ovde gore su mračne Balkanske planine, ovo ovde je Balkan’, naveo je Žižek.

Čuveni filozof se tu nije zaustavio. Objasnio kako germanski narodi posmatraju područje Balkana.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ako pitate Austrijanca, pa gde je Balkan? On će reći: pa Slovenija, tu Balkan počinje, primitivci. Ako pitate Nemca, reći će: pa Austija, oni su imali imperiju, već su se izmešali sa svima, balkanizovani su. Francuzi će vam reći, pa Nemačka, mračno, fašisti… I na kraju će vam Britanci reći da je cela Evropa danas jedan veliki Balkan, ali sa Briselskom birokratijom u novom Istambulu, a da su Britanci jedini posebni“, rekao je Žižek.

BONUS VIDEO: Brzi internet koji nam stiže iz svemira

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar