Insbruk Foto: ISA HARSIN / Sipa Press / Profimedia

Kris Benks (51) iz Engleske odlučio je svoju petočlanu porodicu odvede na skijanje u Austriju. Idiličan porodični odmor prekinut je kada je njegov sin dobio koronavirus, nakon čega su završili u dvonedeljnoj izolaciji u hotelskoj sobi bez grejanja.

„Sve sam rezervisao još prošle godine kad smo bili u izolaciji, misleći da će pandemija u međuvremenu proći. U subotu smo odleteli za Inzbruk i uzeli taksi do hotela s četiri zvezdice. Inače sam strastveni skijaš i jedva sam čekao da deca – supruga i ja imamo trojke – postanu dovoljno velika da i sama mogu da skijaju“, ispričao je Benks britanskom Telegrafu.

U Austriju je taman kad je zemlja izašla iz još jednog lokdauma. Iako su supruga i on primili po tri doze cepiva, a kovid su ovoga leta i preležali, svi su uradili brzi test pre putovanja kako bi bili sto posto sigurni i zaštićeni.

Austrija koronavirus
Koronavirus u Austriji Foto:BARBARA GINDL / AFP / Profimedia

„Ali kad smo stigli u hotel, sin nije hteo da ide na večeru, što je za njega prilično neobično. Imao je groznicu pa smo ga ponovno testirali, ali bio je negativan. Drugi dan, u nedelju, svi smo ostali u hotelu i nismo skijali. U ponedeljak ujutro sin se i dalje osećao loše – nije to bilo ništa više od blage prehlade – pa je supruga ostala s njim u sobi, a ja sam dve ćerke odveo na skijanje. Sina smo u ponedeljak poslepodne opet testirali i bio je pozitivan“.

O svemu je odmah obavesti hotel, ali osoblje nije znalo šta da uradi, obzirom na to da se korona mere brzo menjaju. Prvo im je rečeno da dečaka stave u izolaciju, a da ostatak porodice može normalno da nastavi sa zimovanjem. Međutim, brzo su kontaktirali lokalne vlasti, i kako Kris kaže, od tog momenta se je pošlo po zlu.

Foto: BARBARA GINDL / AFP / Profimedia

Naređeno im je da ne izlaze iz sobe, a iako im je hotel u početku nudio poseban apartman, nadležni im nisu dali da promene sobe. Nakon što su svi u utorak ujutro testirani, uveče su ih odveli u tzv. sigurnu kuću 15 kilometara van Insbruka.

„Vozači u zaštitnim odelima prevezli su nas starim kolima hitne pomoći. Sedeli smo među golim metalom, napolju je bilo minus pet stepeni, a u vozilu nije bilo grejanja. Još su nam rekli da je hladnoća bolja za kovid pacijenta! Ne moram niti da napominjen da su se moja deca, stara devet godina, uplašila i potpuno smrznula. Tretirali su nas kao da imamo ebolu“, prepričava ogorčeni otac.

Smešteni su u sobu bez grejanja, gde su proveli dve nedelje izolacije.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Radijatori u sobi su hladni i ne možemo da se ugrejemo. Imali smo jedan radijator i drhtali celu noć, spavali smo potpuno obučeni i grejali se toplinom iz šporeta u čajnoj kuhinji. Topla voda stalno nestaje, pa ne možemo niti pošteno da se istuširamo. Upravnik hotela ignorisao je moje upite za još pokrivača, ali pomogao nam je čuvar koji nas je obilazio, bio je toliko ljubazan i nabavio nam dodatnu ćebad. Deca nemaju šta da rade jer se i Wi-Fi stalno gubi u sobi, ali barem imamo balkon pa možemo udahnuti malo svežeg vazduha“, kaže Kris.

Kao jedinu dobru stvar izdvaja to što mogu da naruče dostavu, pa im je stigao grejač koji su kupili na Amazonu. Iako imaju tri obroka na dan, hrana je, kaže, gadljiva.

„Jedan od ručkova bio je prženi sir, večera tanjir prženih gljiva, a doručak su kiflice i džem. U čajnoj kuhinji nema niti jednog tanjira, čaše ili čaše- moramo piti iz slavine. Počeli smo da naručujemo hranu iz lokalnih restorana. Barem nam je smeštaj besplatan, bio bih besan da su nam i to naplatili. Hotel mi je nadoknadio troškove za ostatak nedelje koji nismo proveli kod njih, čak su nam vratili i novac od najma skija, bili su stvarno ljubazni“.

BONUS VIDEO Omikron – novi soj pred vratima

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare