Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia, EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN / POOL, Tanjug/AP Photo/LIBKOS

Prvi čovek paravojne formacije Vagner Jevgenije Prigožin definitivno je izgubio sve simpatije Kremlja. To pokazuje odluka velikog broja ruskih medija da potpuno cenzurišu Putinovog kuvara.

Naime, Prigožin je tokom proteklih dana javno kritikovao ruske vojne lidere, optužujući ih za „veleizdaju“ i govoreći da su odbili da mu daju municiju u pokušaju da zbrišu njegove borbena snaga, piše Gardijan.

Pres služba šefa Vagnera objavila je u sredu fotografiju na kojoj se navodno vidi na desetine Vagnerovih vojnika koji su umrli zbog manjka municije.

Foto:Profimedia.rs

Dan kasnije, Prigožin je rekao da je municija za njegove trupe poslata.

Rusko ministarstvo odbrane odbacilo je njegove prvobitne optužbe o blokiranju municije kao „apsolutno netačne“.

Nezavisni list Verstka, pozivajući se na izvore iz medija koje podržava Kremlj i ruskog ministarstva odbrane, izvestio je o tome da je ruskim državnim novinarima naređeno da ne citiraju Prigožina osim ako to nije apsolutno neophodno.

Kako je jedan od izvora naveo, dozvoljeno je samo kada je on prva osoba koja je javila vesti o uspesima na prvoj liniji fronta. Na primer, ako su zauzeli Soledar ili stigli do predgrađa Bahmuta.

Foto: Profimedia, EPA-EFE

Ruske vlasti su takođe pripremile „kampanju medijskog klevetanja“ protiv Prigožina, ali su odlučile da je za sada ne pokreću.

Ovakva situacija nije novost, budući da se Prigožin ranije svađao sa najvišim ruskim snagama oko vojne taktike i prava da regrutuje osuđenike iz ruskih zatvora za rat u Ukrajini. Ipak, njegov najnoviji napad na vojne vođe, kao što je ministar odbrane Sergej Šojgu, označava neobičan nivo sukoba u Rusiji, u kojoj Kremlj pokušava da uguši sukobe među elitama uprkos nedostatku vojnog uspeha.

Pročitajte još:

Takođe, Prigožin je upadljivo izostao sa velikog govora koji je Putin održao u utorak, a čini se da je ambiciozni ugostiteljski magnat možda ostao u nemilosti.

Uz to, ranije ove godine je najavio da će obustaviti regrutovanje u ruskim zatvorima, očigledno zbog pritiska ruskog ministarstva odbrane.

BONUS VIDEO Radić: Vagner može da stvori unutrašnje probleme Putinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar