Foto: Shutterstock

Žene koje žele da obave pobačaj u Mađarskoj moraju, u skladu s novim pravilom, pre izvođenja zahvata da poslušaju otkucaje srca fetusa, prenosi Hina.

Pravni proglas kojim je ministar unutrašnjih poslova Sandor Pinter naredio da se ispoštuje ta naredba, u mađarskim novinama pojavio se u ponedeljak uveče.

U njemu stoji da, prilikom podnošenja zahteva za pobačaj, žena mora da pokaže lekarsku potvrdu o tome da su joj “jasno predočeni faktori koji ukazuju na postojanje vitalnih funkcija embriona”.

Prema pisanju lokalnih medija zakonska formulacija, koja čak i na mađarskom zvuči nespretno, znači da žene pre zahvata prekida trudnoće moraju slušati otkucaje srca embriona. Uredba stupa na snagu u četvrtak, prenosi N1.

PROČITAJTE JOŠ:

U Mađarskoj postoji ograničeno vreme za izvođenje pobačaja. Žene smeju prekinuti trudnoću do 12. nedelje ako kažu da prolaze kroz ličnu krizu.

Organizacije za obranu prava žena u Mađarskoj kažu da najnovije pooštrenje pravila samo povećava pritisak na žene koje su i bez toga u teškoj situaciji zbog neželjene trudnoće.

Ideju da se, kao uslov za prekid trudnoće postavi obvezno slušanje srčanih otkucaja fetusa, prvobitno je predložila ekstremno desno orijentirana stranka Mi Hazank (Naša domovina). Ta je grupacija prvi put ušla u parlament nakon izbora u aprilu prošle godine. Premda čini deo opozicije i dalje ima podršku provladinih medija.

BONUS VIDEO: SAD – stop abortusu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare