Foto: ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia

Supruga, majka, lekarka, profesorka, direktorka, poslanica ... Sve to u jednom je Sebija Izetbegović, sigurno najmoćnija žena Balkana.

Supruga lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, snaja Alije Izetbegovića rođena je u Golubovcima kod Podgorice kao Sebija Građević. Već u ranom detinjstvu sa porodicom se preselila u Sarajevo, gde završava osnovnu i srednju školu a potom upisuje Medicinski fakultet koji je studirala od 1978. do 1988. godine, da bi godinu posle počela da stažira u bolnici na Koševu. Rat je iskoristila za specijalizaciju u bolnici Sveti Duh u Zagrebu.

Kada je rat završen, Sebija se vratila u Sarajevo i sve za nju kreće kao po loju, piše Slobodna Dalmacija. Postaje asistent na Medicini, tu magistrira i doktorira, dobija zvanje profesora. Ubrzo joj suprug u ruke predaje bivšu Vojnu bolnicu, danas Opšta bolnica.

Skandali joj ništa ne mogu

Njeno imenovanje izazvalo je bes i protest 10.000 Sarajlija ali uzalud. Nisu je sprečili ni protesti ni brojne afere koje će dr Izetbegović nanizati na čelu te ustanove, poput sumnjivog iznajmljivanja dela bolnice privatnoj ustanovi ili još sumnjivijeg nameštanja poslova privatnoj klinici.

Kroz taj mandat pokazala je, međutim, da se dobro zna kako da se obračuna sa protivnicima. Otpuštala je bez pardona sve koji su joj se suprotstavili, pa čak i neke od nauglednijih stručnjaka. Popis što otpuštenih, što onih koji više nisu mogli izdržati tiraniju broji ravno 200 lekara.

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

 

Kodeks oblačenja

S istom praksom nastavila je i u glavnoj zdravstvenoj ustanovi, Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, gde je uvela Kodeks ponašanja i oblačenja kojim je propisano način telefonske komunikacije, oblačenja, šminkanja…

„Na poziv odgovoriti nakon dva-tri zvonjenja, izgovoriti reči pozdrava i naziva organizacione jedinice zdravstvene ustanove. Postaviti pitanje „Na koji način mogu da vam pomognem“, navodi se u Kodeksu.

U Kodeksu se govori i o tome kakav izgled trebaju da imaju radnici KCUS.“Kod muškarca kosa treba uvek da bude uredna, ako koriste nakit onda je to diskretno, a ako nose bradu ili brkove treba da posebno vode računa o urednosti ovih detalja“, piše u Kodeksu.

Za žene, navodi se, obavezno je da uniforma ne bude prekratka niti preuska, a šminka diskretna i usklađena sa opštim izgledom. „Kosa i frizura uvek trebaju da bude uredna i umerenih boja, nokti podrezani treba da budu čisti i uredni, nakit diskretan“, piše u ovom pravilniku.

Dok roditelji prodaju bubrege da liječe djecu, nazor gospoDŽa sa skoro pet milja maraka na sebi, moli Boga da joj oprosti. Hoće, malo sutra.

Posted by Narod zna on Saturday, November 30, 2019

 

 

„Nigde nisu otišli, samo su promenili agregatno stanje“

Zbog nje su mnogi lekari otišli iz Kliničkog centra, a trojica od njih, za koje je izjavila da „nigde nisu otišli, samo su promenili agregatno stanje“, objavili su selfi, a jedan od njih nosio je majicu s natpisom „Agregatna stanja u BiH: čvrsto, tečno, gasovito i doktorsko?“

Posted by Hasan Tanovic on Monday, October 30, 2017

 

 

Sebija je u jednom trenutku donela skandaloznu naredbu u kojoj je sriktno navedeno da nijednom pacijentu ne sme biti urađen nikakav operativni zahvat ako mu lečenje ne pokriva zavod zdravstvenog osiguranja

Ta bezobzirnost kvalifikovaće je za politiku. U porodičnom krugu odlučeno je da bi upravo Sebija mogla da nastavi kadrovski redosled u Predsjedništvu države: prvo Alija 10 i kusur godina, onda Bakir dva mandata, valjda je došao red i na nju.

Bistra kao voda

Gospođa Izetbegović se na listi SDA kandidovala za poslanika u Parlamentu BiH i odlučila se na originalnu promociju – na flašama vode, što joj je, očigledno, pomoglo da postane federalna poslanica.

Sinoć je u organizaciji OO SDA Centar u Sarajevu održan predizborni skup Stranke demokratske akcije BiH na kojem su…

Posted by Sebija Izetbegovic on Thursday, September 13, 2018

 

 

„Ja nisam profesionalna političarka, ali ću biti ako Bog da“, rekla je ona u uvodnom obraćanju na predizbornom skupu Stranke demokratske akcije (SDA). „Čitav svoj život sam praktično u SDA. Njena članica sam postala onog trenutka kada je SDA i nastala. Ja ću uvek biti na strani dobra i to će uvek biti SDA ako Bog da. Ljudi sanjaju, a Bog određuje. Oni su mene napadali i posvetili su mi više od 1.500 strana užasavajućih i lažljivih tekstova. A evo vidite mene, oni su me isprofilisali i doveli ovde da budem kandidatkinja“, rekla je Izetbegovićeva.

Politička moć koju je sada i sama dobila omogućila joj je da radi sve što joj padne na pamet na mestu šefice KCUS-a.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

 

Iz sveta i regiona pročitajte i:

Afera respiratori

Toliko je sve otišlo daleko da je na početku epidemije koronavirusa sa kompanijom koja je prethodno uvozila nameštaj dogovorila nabavku respiratora. Kada je to razotkriveno, usledio je novi pokušaj, ovoga puta sa kompanijom koja se bavi proizvodnjim malina. Rezultat – kupovina stotinjak neupotrebljivih respiratora.

Posle poraza na izborima, na „dvoru“ Izetbegovića vlada drama. Traže se razlozi izbornog potopa a mnogi prstom upiru u prvu damu koja je u kantonalnom odboru vodila glavnu reč. Logistički ju je čak podržavao šef obaveštajne zajednice, Osman Mehmedagić zvani Osmica, bivši telohranitelj Alije Izetbegovića.

Izbila je još jedna afera, „Sarajlić“, gde je otkriveno da su se glasovi unutar stranke kupovali obećavajući zaposlenje suprugama delegata. Stradao je poznati glumac Emir Hadžihafizbegović, koji je za Izetbegovića prethodno zdušno odrađivao operaciju izbora Željka Komšića bošnjačkim glasovima.

Edhem Bičakčić, jedan od osnivača SDA i bivši premijer Federacije BiH, u intervjuu Federalnom radiju, dao je savet Bakiru Izetbegoviću kako da spase SDA, nakon lokalnih izbora.

„Prvo, mislim da bih trebalo da kaže svojoj supruzi da se povuče sa svih partijskih funkcija, u njenoj profesionalnoj karijeri se ne mešam u to, ali što se tiče partijskih funkcija, nema mesta za suprugu predsednika“, rekao je Bičakčić.

Sve to je dovelo do toga sa se u SDA sada prebrojavaju „naši i njihovi“ i traži vraćanje usluga jer, kako navodi SD, Bakir dobro zna jednu stvar: padne li Sebija, on je idući na redu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare