Foto:Xinhua/Avalon.red / Avalon Editorial / Profimedia

Zamislite energiju osam sunca otpuštenu u isti čas. Takav je gravitacijski 'šok-talas' koji se proširio od najvećeg zasad zabeleženog spajanja dve crne rupe.

Signal od tog svemirskog događaja putovao je sedam milijardi godina da stigne do Zemlje ali i dalje je bio dovoljno jak da u maju prošle godine aktivira laserske detektore u SAD-u i u Italiji, piše BBC.

Naučnici kažu da je sudar dve crne rupe proizveo jedno jedinstveno telo mase 142 puta veće od našeg Sunca.

A to je zaista vest! Nauka već dugo zna za postojanje i manjih i puno većih crnih rupa. Ali ova opservacija predstavlja novu klasu tzv. crnih rupa srednje veličine koje imaju masu od 100 do 1.000 naših Sunca.

Analiza poslednje od njih stiže kao rezultat međunarodne LIGO-VIRGO saradnje koja upravlja sa tri sistema za otkrivanje gravitacionih talasa u Americi i Evropi.

Laserski interferometrijski instrumenti ‘slušaju’ vibracije u prostor-vremenu koje stvaraju kataklizmički kosmčki događaji – a od 21. maja 2019. sve je njih pokrenuo oštar signal u trajanju od svega jedne desetine sekunde.

Foto:Screenshot/Youtube/Perimeter Institute for Theoretical Physics

Kompjuterski algoritam izračunao je da su izvor poslednji momenti dve spiralne crne rupe – jedne mase 66 puta veće od našeg Sunca, a druge 85 puta veće.

Udaljenost od ovog spajanja procenjena je na 150 milijardi kilometara.

„To je neverovatno, zaista“, kaže profesor Nelson Kristensen iz opservatorije na Azurnoj obali u Francuskoj. „Ovaj signal je putovao sedam milijardi godina. Znači, to se dogodilo na pola postojanja našeg svemira i sada je mehanički pomerio detektore ovde na Zemlji.“

Kolizija dva svemirska objekta velikih kao 85 naših Sunca okupila je mnoge naučnike jer se njihovo razumevanje o tome kako nastaju crne rupe od umirućih zvezda ne može osloniti na događaj ovih razmera.

Zvezdama će, kad iscrpe svoje nuklearno gorivo, kolabirati njihova jezgra i nastaće crna rupa – ako su dovoljno velike. Ali fizički zakoni koji su, pretpostavlja se, ‘na snazi’ unutar zvezda, sugerišu da je nastanak crnih rupa unutar mase od 65 do 120 puta veličine Sunca – nemoguć. Umiruća zvezda koja bi mogla da nosi takve objekte, sama bi se raspala i iza nje ne bi ostalo ništa.

Ako su n aučnici u pravu, tada je najverovatnije objašnjenje za postojanje objekta mase 85 naših Sunca taj da je to rezultat jednog još većeg spajanja crnih rupa.

A to, veruje profesor Martin Hendry sa Univerziteta Glazgov, ima implikacije na način kako je svemir nastao.

„Ovde govorimo o hijerarhiji spajanja, mogućem putu da se stvore sve veće i veće crne rupe. Ko zna – možda se ova 142 solarne mase velika crna rupa spoji s još većom i onda nastanu super ogromne crne rupe kakve se nalaze u središtu galaksija“

O ovom otkriću pisali su časopisi Physical Review Letters i Astrophysical Journal Letters.

„Povećavamo osetljivost naših detektora i da – možda bismo mogli imati novu detekciju svaki dan. Imaćemo pravu kišu crnih rupa. A to je prekrasno jer ćemo o njima naučiti mnogo više“, kaže profesorka Alesandra Buonano s Maks Plank instututa u Potsdamu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare