Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs

Hrvatska državna geodetska uprava je na potresnom području gradova Gline, Petrinje i Siska od 4. do 28. januara 2021. godine obavila precizna kontrolna satelitska merenja, te je utvrđeno da su se Petrinja i Sisak pomerili i do 86 centimetara, saopštio je danas Štab civilne zaštite Hrvatske.

Pročitajte još:

Na temelju dobijenih rezultata i analizom koordinata stalnih tačaka geodetske osnove pre i nakon potresa, utvrđeno je da najveći pomak pokazuju tačke na području Petrinje, i to sa srednjim vrednostima pomeranja 45 centimetara u smeru jugoistoka, dok srednje vrednosti pomeranja za Glinu iznose 10 centimetara u smeru severozapada, odnosno 10 centimetara u smeru istoka za područje Siska.

Utvrđeno je i visinsko pomeranje od 10 centimetara (spuštanje tla) za podrucje grada Gline. Ovu informaciju objavila je na svojim službenim internet stranicama Uprava civilne zaštite Republike Hrvatske.

Uprava ističe da je reč o prvim službenim rezultatima koje je objavila Državna geodetska uprava.

Od razornog potresa jačine 6,2 stepena koji je 29. decembra 2020. pogodio petrinjsko i sisačko područje dogodio se niz srednje jakih i slabijih potresa.

Poslednji je bio noćas, 21 minut posle ponoći, kada su seizmografi Seizmološke službe RH zabeležili umeren potres s epicentrom devet kilometara zapadno od Petrinje jačine 3,4 stepena.

BONUS VIDEO:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram