Sergej Lavrov na Samitu G20 na Baliju Foto:EPA-EFE/WILLY KURNIAWAN

Ministri spoljnih poslova zemalja G20 postigli su konsenzus na današnjem sastanku u Indoneziji u vezi zahteva da Rusija ukine blokadu ukrajinskog izvoza žitarica, rekao je zapadni zvaničnik koji je učestvovao na sastanku. „Nadamo se da će kao rezultat ovog sastanka Rusija videti koliko je raširen konsenzus o potrebi da se postigne napredak po pitanju žita“, rekao je zvaničnik, napominjući da je to vredan rezultat, ali da ostaje da se vidi da li će to dovesti do promena.

„Državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao je na sastanku ministara spoljnih poslova G20 da ta grupa mora, ako želi da ostane relevantna, da Rusiju smatra odgovornom za svoje postupke u Ukrajini“, rekao je visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta.

Blinken: Rusija je odgovorna

„Blinken je pozvao države članice da proglase Rusiju odgovornom i naglasio potrebu da se krene napred sa globalnim planom za hranu“, rekao je zvaničnik, dodajući da Rusija nastoji da potkopa multilateralne institucije koje SAD pokušavaju da ojačaju.

Na sastanku ministara spoljnih poslova G20, neki od najžešćih kritičara ruske invazije suočili su se sa ruskim ministrom Sergejem Lavrovom.

„Ruski ministar spoljnih poslova nije danas prisustvovao većini popodnevnih sednica samita G20 na Baliju i napustio je salu nakon svog obraćanja“, rekao je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj.

On je novinarima rekao da, nakon što je Lavrov rekao svoje, nije čekao da čuje ostatak primedbi, ponašajući se na način „kojii nije bio za poštovanje“.

Lavrov je ranije zamerio zapadnim zemljama zbog, kako je rekao, „bezumne kritike“ Rusije.

Ukrajina je najveći izvoznik žitarica, a agencije za pomoć upozoravaju da su zemlje u Africi, na Bliskom istoku i drugde u opasnosti od razorne nestašice hrane ako zalihe ne stignu do njih.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je u virtuelnom obraćanju skupu da međunarodna zajednica ne bi trebalo da dozvoli Rusiji da ucenjuje svet visokim cenama energenata, glađu i bezbednosnim pretnjama.

BONUS VIDEO: Prvi snimci ruske vojske u razrušenom Lisičansku


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar