Foto:EPA-EFE/YONHAP

U poslednja 24 sata u Južnoj Koreji je potvrđeno rekordnih 950 novih slučajeva kovida-19, a predsednik te zemlje Mun Džai-in ocenio je da je situacija "vanredna" i naredio mobilizaciju policije, vojske i javnog zdravstva.

Do danas je u Južnoj Koreji potvrđeno ukupno 41.736 slučajeva kovida-19 i 578 smrtnih slučajeva među kovid pacijentima, preneo je Rojters.

Ocenivši da je treći talas epidemije izazvao krizu, južnokorejski premijer Čung Si-kjun najavio je danas da će rasporediti oko 800 pripadnika vojske, policije i vladinih službenika u svaki okrug kako bi se efikasnije pronalazili potencijalni kovid pacijenti.

Model za ceo svet

U prvom talasu je Južna Koreja bila model za ostatak sveta.

Pročitajte još:

Južna Koreja je bila toliko ponosna na svoju strategiju za borbu protiv pandemije da je skovala posebno ime za nju: K-karantin, po uzoru na globalni muzički fenomen K-pop.

Plan – i cilj – bio je borba protiv virusa uz održavanje ekonomije u životu i činilo se da je takav dvostruki mehanizam uspešan. Zemlja je uspela da poravna krivu i izbegne otvaranje velikih žarišta, i to bez zatvaranja granica i drakonskih mera koje bi izazvale nezadovoljstvo građana. U prvom talasu je Južna Koreja bila model za ostatak sveta.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar