Pusi Rajot
Pusi Rajot Foto:EPA-EFE/KELLY BARNES

Članice feminističke grupe Pusi Rajot objavile su svoj najnoviji antiratni muzički video sa snimcima najmučnijih scena ruske invazije na Ukrajinu. Ove subote rat je ušao u 10 mesec.

„Želimo da vičemo o ovom ratu što je moguće glasnije. Ne okreći leđa ratu. Moramo to zaustaviti“, rekla je članica Pusi Rajota Olga Borisova u izjavi za Moskov tajms sredu.

Snimak pod nazivom „Mama, ne gledaj televiziju“ poziva protiv vojne cenzure i represije u Rusiji i zalaže se za međunarodni tribunal protiv ruskog predsednika Vladimira Putina, kao i ruskih propagandista i vojnih zvaničnika koje Pusi Rajot optužuje za genocid nad Rusijom i ukrajinskim narodom.

„Želimo da se ljudi iz celog sveta ne okreću od ovih video snimaka, da se sete zločina koje Putin i njegova vojska čine već 10 meseci“, rekla je Borisova.

„Putinovo carstvo mora da umre“, dodala je ona.

Bend je na turneji po Evropi sa svojom emisijom Rajot Dejs nakon što je Putin pokrenuo vojnu invaziju na Ukrajinu 24. februara, koju Kremlj naziva „specijalnom vojnom operacijom“.

Turneja prikuplja novac za Ukrajinu, kao i za dečju bolnicu Okmatdit u Kijevu.

PROČITAJTE JOŠ:

Tokom finala Svetskog prvenstva u fudbalu u Kataru ovog meseca, članovi Pusi Rajota pokušali su da upadnu na teren u znak protesta zbog problema, uključujući i rat u Ukrajini.

Trojica aktivista, među kojima i saradnik benda Pjotr Verzilov, zaustavljena su u blizini terena i zadržana od strane policije.

Nekoliko aktivista Pusi Rajota pobeglo je iz Rusije posle rata. Marija Aljohina i Lusi Štejn, koje su pobegle iz kućnog pritvora, stavljene su na rusku poternicu.

Posebno je upečatljiv završni kadar u kojem jedna od članica grupe mokri po portretu Vladimira Putina.

BONUS VIDEO: Život pod bombama u Bahmutu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare