Vladimir Zelenski
Vladimir Zelenski Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski priznao je u nedelju popodne da su se ukrajinske snage povukle iz Lisičanska u Donbasu, ali i najavio da će taktikom vojske i novim oružjem vratiti kontrolu nad tim područjem.

„Ako zapovednici naše vojske povuku ljude s određenih tačaka na fronti gde neprijatelj ima oružanu nadmoć, a što važi i za Lisičansk, to znači samo jedno“, rekao je Zelenski u svom večernjem obraćanju. „Vratićemo se zahvaljujući našoj taktici i ako ubrzamo pošiljke modernog naoružanja“, dodao je.

Ukrajinska vojna komanda saopštila je večeras da su ukrajinske snage prinuđene su da se povuku iz istočnog grada Lisičanska, poslednjeg uporišta Kijeva u oblasti Luganska, a prenosi Rojters.

Više o dešavanjima u Ukrajini

„Nastavak odbrane grada doveo bi do fatalnih posledica. U cilju očuvanja života ukrajinskih branilaca doneta je odluka o povlačenju“, navodi se u saopštenju na društvenim mrežama.

Pre toga su ruski državni mediji u nedjelju ujutro objavili da su ruske i separatističke snage preuzele punu kontrolu nad Lisičanskom. Kako rusko ministarstvo u saopštenju navodi, ministar odbrane Sergej Šojgu izvestio je ruskog predsednika Vladimira Putina da je „čitava regija Lugansk oslobođena“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare