Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski priznao je danas da je ukrajinska kontraofanziva odložena zbog nedostatka municije i da je njeno odlaganje omogućilo Rusiji da ojača svoju odbranu.

Ukrajina se nadala da će započeti svoju dugo očekivanu kontraofanzivu ranije na proleće, ali je odustala jer joj je nedostajalo neophodno oružje, rekao je Zelenski za CNN.

„Imali smo planove da počnemo na proleće. Ali nismo, jer, iskreno, nismo imali dovoljno municije i naoružanja i nemamo dovoljno brigada koje su adekvatno obučene za ovo oružje, pored toga, misije obuke održane su van Ukrajine“, rekao je Zelenski, preneo je briselski portal Politiko.

Zelenski je naveo da je to Rusiji dalo vreme da postavio minska polja i izgradi nekoliko linija odbrane.

On je istakao da su Rusi imali i više vremena nego što im je bilo potrebno, zbog čega su izgradili više linija.

„I zaista, ima mnogo mina na našoj zemlji“, naglasio je Zelenski i dodao da je zbog toga bio sporiji tempo kontraofanzivnih akcija Ukrajine.

„Nismo želeli da izgubimo naše ljude, naše osoblje. A naši vojnici nisu hteli da izgube opremu zbog toga“, rekao je Zelenski.

***
BONUS VIDEO – Katastrofalne posledice rušenja brane u Ukrajini: Dok se Moskva i Kijev optužuju ko je detonirao hidroeleketranu na Dnjepru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar