Foto:profimedia.rs

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ocenio je u današnjem govoru u parlamentu da je njegova zemlja "globalni lider" te je poslanicima poručio da ostanu ujedinjeni pred ruskom invazijom i pohvalio Ukrajince što su pomogli Zapadu da se "ponovno pronađe".

Zelenski je u govoru održanom iza zatvorenih vrata rekao da je ukrajinski vojni otpor Kremlju osnažio veru u vrednosti širom sveta.

„Zahvaljujući našem jedinstvu postigli smo ono u što gotovo niko na svetu nije verovao. Gotovo niko – osim nas“, rekao je poslanicima kabinetu i drugim visokim zvaničnicima, prenosi Index.hr.

„Naše nacionalne boje danas su međunarodni simbol hrabrosti i nesalomljivosti celog sveta“, rekao je u 45-minutnom govoru.

Zelenski rekao da će Ukrajina povećati broj Maskovih Starlinkovih terminala

Govor povodom kraja godine bio je u velikoj meri posvećen ratu, koji traje već 10 meseci, ali je Zelenski izneo i neke ideje za obnovu zemlje poput decentralizacije energetskog sistema i podsticanja zelene energije.

PROČITAJTE JOŠ:

Zahvalivši zapadnim partnerima na oružju, Zelenski je rekao da će Ukrajina izgraditi moćnu domaću vojnu industriju koja će biti „jedna od najsnažnijih u Evropi i svetu“.

Dodao je da će Ukrajina povećati broj Starlinkovih internetskih terminala na više od 30.000. SpaceX-ova infrastruktura ključna je za pristup internetu u Ukrajini.

„Ukrajina je postala jedan od globalnih lidera“

Zelenski je rekao da je Ukrajina osigurala puštanje na slobodu 1456 ratnih zarobljenika od početka ruske invazije u sklopu niza razmena zarobljenika s Moskvom.

Ne zna se koliko Rusija drži ukrajinskih ratnih zarobljenika, ali pretpostavlja se da je reč o hiljadama. Zelenski je rekao da je ukrajinski otpor pomogao da se konsoliduje i ujedini Evropska unija.

Ukrajina je podnela zahtev za članstvom i u EU i NATO-u.

„Ukrajina je postala jedan od globalnih lidera“, rekao je.

„U deset meseci rata pomogli smo svima. Pomogli smo Zapadu da se ponovno pronađe, da se vrati u globalnu arenu i oseti u kojoj je meri nadmoćan. Niko se na Zapadu ne boji niti će se bojati Rusije“, rekao je Zelenski.

BONUS VIDEO: Život pod bombama u Bahmutu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare