Volodimir Zelenski Foto:EPA-EFE/Peter Foley

Rusija je "najantievropskija država na svetu", poručio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski evropskim zvaničnicima okupljenima na prvom skupu Evropske političke zajednice i zatražio da pomognu i uvedu još sankcija Rusiji, prenose agencije.

Na dan kada je Ukrajina prvi put objavila da je na jugu oslobodila 400 km kvadratnih od ruske okupacije, Zelenski je u obraćanju putem video veze upozorio koliku opasnost predstavlja Rusija. Rusija sada ima samo jednu politiku, a to je „rat protiv Ukrajine, protiv Europe, protiv sveta“, rekao je Zelenski, prenosi agencija dpa.

Šefove država i vlada okupljene u Pragu pozvao je da učine sve što mogu da zaustave rat u njegovoj zemlji. Pozvao je na još sankcija protiv Rusije, jaču vojnu podršku Ukrajini kako „ruski tenkovi ne bi došli do Varšave ili Praga“, kao i sigurnosne garancije dok se njegova zemlja ne pridruži NATO-u, prenosi Index.hr.

„Treba kazniti agresora“, naglasio je, dodajući: „Doći će dan kada će rusko zlo izgubiti“.

PROČITAJTE JOŠ:

Zelenski je danas održao govor i Institutu Lovi u Australiji. Govoreći putem videolinka, Zelenski je pozvao svet da „pokaže snagu“ nakon aneksije četiri ukrajinske regije.

„Šef Rusije sada pažljivo analizira reakciju sveta na lažne referendume koje je organizovao na ukrajinskom tlu i na najavu aneksije naše teritorije“, rekao je Zelenski.

„Zanima ga ima li još uvek potencijala za eskalaciju. Ako je sada svetska reakcija slaba, Rusija će smisliti neku novu eskalaciju“, dodao je.

BONUS VIDEO: Evo gde je započeo Putinov poraz u Donjecku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar