Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u svom obraćanju naciji pozvao je stanovnike zemlje da ne paniče zbog vesti o takozvanoj „ruskoj pretnji“. Prema rečima Zelenskog, informativni prostor preplavile su vesti o mogućem sukobu sa Rusijom koji navodno može da počne „koliko sutra“. On je pozvao Ukrajince da ne paniče i da ne veruju lažnim vestima.

„Rat traje već osmu godinu, nije vreme za paničenje, eskalaciju situacije, pravljenje zaliha heljde i šibica“, poručio je ukrajinski lider u video-obraćanju, objavljenom na njegovom zvaničnom sajtu.

Takođe je pozvao Ukrajince, posebno starije, „da odahnu i da se smire“, a medije da se ne pretvaraju u sredstva masovne histerije. Istakao je da Ukrajina ne želi rat, ali da uvek treba da bude spremna za njega.

„Sve znamo i na sve smo spremni, ali činimo sve da nam to ne zatreba. Preduzimamo sve kako bi smo to rešili diplomatskim putem. Šta je vama činiti? Samo jedno – ostanite mirni“, poručio je Zelenski.

On je istakao da zemlja stalno jača svoje odbrambene sposobnosti, te da je njena vojska svakodnevno spremna na sve.

Ukrajina se, dodao je Zelenski, oslanja samo na sebe, jer ima dostojanstvo i ponos, uprkos velikoj podršci. Partnere je pozvao da budu efikasni na delima.

U poslednje vreme Zapad optužuje Rusiju da navodno priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine.

Rusija odlučno odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premešta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.

Zbog toga je ruski predsednik Vladimir Putin zatražio pisane, pravno obavezujuće, garancije Zapada da se neće dalje širiti prema ruskim granicama i da u tom delu Evrope neće raspoređivati naoružanje.

Ruski zvaničnici iz dana u dan izjavljuju da se ruska vojska nalazi na sopstvenoj teritoriji i, prema tome, niko nema pravo da postavlja zahteve u vezi sa njenim kretanjem.

BONUS VIDEO: Ukrajinci u rovovima dok traju pregovori

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)