Foto: Wolfgang Schwan / Shutterstock Editorial / Profimedia, EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, Alexey NIKOLSKY / AFP / Profimedia, Konstantin Sazonchik / TASS / Profimedia

Ukrajina je upozorila da je Rusija "skoro završila" sa gomilanjem vojnika u blizni granice. Te snage bi mogle da budu iskorišćene za ofanzivu na Ukrajinu, povećavajući strah da bi Moskva mogla da pokrene invaziju u bilo kom trenutku, prenosi CNN.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema najnovijoj obaveštajnoj proceni ukrajinskog ministarstva odbrane – Rusija je sada rasporedila više od 127.000 vojnika u regionu.

„Puna snaga kopnenih ruskih oružanih snaga na ukrajinskom pravcu je preko 106.000 pripadnika. Zajedno sa pomorskom i vazdušnom komponentom, ukupan broj osoblja je preko 127.000 vojnika“, navodi se u proceni.

Aktuelna situacija nazvana je „teškom“ i navodi se da Ukrajina veruje da Rusija „pokušava da podeli i oslabi Evropsku uniju i NATO“, prenosi CNN.

Akcije Rusije takođe su „usmerene na ograničavanje sposobnosti SAD“, navodi se u proceni, kako bi „obezbedile bezbednost na evropskom kontinentu“.

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/MIKHAEL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN

Procena dolazi nakon što tri runde diplomatskih pregovora između Rusije i Zapada u cilju deeskalacije krize nisu dovele do rezolucije prošle nedelje.

Zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman rekla je da nije jasno da li Moskva namerava da iskoristi razgovore kao izgovor da tvrdi da diplomatija ne može da funkcioniše.

Ukrajinska vojna obaveštajna služba saopštila je da je Rusija rasporedila trupe iz svojih centralnih i istočnih regiona do zapadne granice „na stalnoj osnovi“. Krajem decembra i u januaru, Rusija je premeštala „zalihe municije, terenske bolnice i bezbednosne službe“ na granicu, navodi se u saopštenju, što prema Ukrajini „potvrđuje pripremu za ofanzivne operacije“.

Nova procena takođe kaže da Rusija podržava više od 35.000 pobunjenika u istočnoj Ukrajini i da ima oko 3000 svog vojnog osoblja na teritoriji pobunjenika. Moskva poriče da ima bilo kakve vojne snage u Ukrajini.

Ruska obaveštajna aktivnost protiv Ukrajine je takođe intenzivirana, navodi se u proceni, pri čemu su dodatne jedinice za radio i satelitski saobraćaj respoređene u blizini ukrajinske granice, a izviđački letovi duž granice su se utrostručili od prošle nedelje.

Ukrajinska vojska je saopštila da bi Rusija mogla da koristi raketno oružje srednjeg dometa za „uništavanje vitalnih objekata“, napominjući da su „dodatne taktičke grupe operativno-taktičkih raketa Iskande prebačene na granicu“.

Konvoj Ruske vojske
Konvoj Ruske vojske Foto:Tanjug/AP Photo

Nova linija fronta

U ukrajinskom dokumetu se upozorava da se nova potencijalna linija fonta sada pojavila duž njene severne granice sa Belorusijom, ključnim saveznikom Kremlja.

„Teritoriju Belorusije treba smatrati punopravnim teatrom operacija koje Rusija može iskoristiti za proširenje agresije na Ukrajinu“, navodi se u dokumentu ukrajinske vojne obaveštajne službe.

Zvaničnici američkog Stejt departmenta podvukli su tu zabrinutost u utorak, rekavši da je pojačano prisustvo ruskih trupa u Belorusiji povećalo njihove sposobnosti duž ukrajinske granice.

„Videli smo znakove upozorenja da dinamika unutar Belorusije omogućava Rusiji da dalje napada Lukašenkovu ranjivost koju je sam sebi stvorio“, rekao je neimenovnai američki zvaničnik.

„Planovi ruske vojske da započnu aktivnosti nekoliko nedelja pre vojne invazije su nešto što smo pažljivo pratili i naša je procena bila da bi se to moglo dogoditi bilo kada između sredine januara i sredine februara“, objasnio je visoki zvaničnik Stejt departmenta.

SAD pomno posmatraju da li Lukašenko još uvek ima poluge kontrole u svojoj zemlji – ili je donošenje odluka u velikoj meri prebačeno na Rusiju. Belorusija je postala „destabilizirajući akter u regionu“, rekao je prvi zvaničnik Stejt departmenta, ukazujući na niz nedavnih akcija poput proizvodnje migrantske krize na granicama Poljske i Belorusije, hapšenja aktivista i držanja više od 900 političkih zatvorenika.

„Ujedinjeni protiv Putina“

Procena Ukrajine dolazi u trenutku kada je bivši predsednik te zemlje Petro Porošenko rekao za CNN da „ceo svet treba da bude ujedinjen protiv Putina“, i da Ukrajini treba dozvoliti da se pridruži NATO-u.

Milijarder je vodio Ukrajinu do 2014. do 2019. godine, preuzimajući vlast ubrzo nakon što je Rusija izvršila invaziju i naknadno pripojila Krim svojoj teritoriji. Njega je na predsedničkim izborima pobedio aktuelni predsednik Vladimir Zelenski.

„Apsolutno je neophodno da postoji međunarodno solidarnost i jedinstvo protiv Putina“, rekao je Porošenko i dodao je da zapadni zvaničnici ne bi trebali da veruju ruskom lideru. On je pozvao i na povećanje međunarodnih sankcija Rusiji.

Ideju o potencijalnoj invaziji na Ukrajinu nazvao je „ludom odlukom“. Rekao je da bi međunarodna zajednica trebala da poveća cenu koju će Putin morati da plati ako ruske snage pređu ukrajinsku granicu.

BONUS VIDEO: Vežbe ukrajinske vojske sa američkim anti-tenkovskim raketama Džavelin

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar