Foto: AP Photo/Nariman El-Mofty; TANJUG/AP Photo/Efrem Lukatsky;Ukrainian Presidential Press Office via AP

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je saveznike da ubrzaju pošiljke oružja toj zemlji kako bi, kako je rekao, bila poražena ruska invazija.

Zelenski je, obraćajući se putem video linka na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, upozorio da bi bilo kakva odlaganja dostave naoružanja ugrozila bezbednost zapadnih država.

Upoređujući rat u Ukrajini sa borbom Davida protiv Golijata, Zelenski je rekao da Rusija izaziva uništenje i ima planove i za ukrajinskog suseda Moldaviju – dok su zapadni lideri odugovlačili sa ključnim odlukama, prenosi Glas Amerike.

“Očigledno je da se ruski predsednik Vladimir Putin usmerio na druge bivše sovjetske zemlje. Odlučnost nikada nije apstraktna. David je pobedio Golijata jačinom postupaka, a ne snagom razgovora”, rekao je on.

„Kašnjenje je uvek bilo greška. Golijat mora da izgubi”, poručio je Zelenski.

Ruska agresija u Ukrajini inicirala je debate o tome u kolikoj meri Evropa treba da izgradi svoje odbrambene kapacitete, koliko treba da se oslanja na Sjedinjene Države, kao i kolika bi trebalo da iznosi novčana potrošnja za odbranu.

Ove godine konferencija se otvara samo nekoliko dana uoči 24. februara i godišnjice invazije.

Zelenski je u svom noćnom obraćanju rekao da je 101 osoba puštena iz ruskog zarobljeništva u četvrtak.

„Održavanje situacije na liniji fronta pod kontrolom i priprema za bilo kakve korake neprijatelja je prioritet u skorijoj budućnosti“, rekao je on.

„Napredak u daljem oslobađanju naše zemlje je prioritet koji pažljivo pripremamo“, dodao je on.

PROČITAJTE JOŠ:

Britansko ministarstvo odbrane navelo je u svom dnevnom izveštaju obaveštajnih podataka o Ukrajini da su rusko ministarstvo odbrane i njegov privatni izvođač „verovatno pretrpeli“ gubitke od 175.000-200.000 vojnika od početka invazije, sa približno 40.000-60.000 ubijenih, što predstavlja „visok odnos ubijenih vojnika“.

Pored toga, u ažuriranju se navodi da su regruti osuđenika Vagner grupe „verovatno iskusili stopu žrtava do 50 odsto“.

BONUS VIDEO: Rusi raketirali Kijev u novogodišnjoj noći – pogođen hotel u centru grada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar