Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski Foto:Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski obratio se u novoj video poruci koja je objavljena tokom noći.

Govoreći iz Kijeva, Zelenski je rekao Putinu da je „vreme da se sastanu i da je vreme da razgovoraju“.

„Želim da me svi čuju, posebno u Moskvi“, rekao je ukrajinski predsednik.

Ukrajinski lider je poručio ruskim zvaničnicima da je došlo vreme za „obnavljanje teritorijalnog integriteta i pravičnosti za Ukrajinu“.

Zelenski je poručio Moskvi da je sada vreme za hitne mirnovne pregovore, upozoravajući da će ruski gubici inače biti toliko veliki da će biti potrebne generacije da se oporave.

„Vreme je da se sastanemo. Vreme je za razgovor. Vreme je da se obnovi teritorijalni integritet i pravda za Ukrajinu“, rekao je on.

„Pregovori o miru, o bezbednosti za nas, za Ukrajinu – smisleni, pošteni i bez odlaganja – jedina su šansa za Rusiju da smanji štetu sopstvenih grešaka“, dodao je on.

Ukrajinski predsednik je optužio ruske trupe da su izazvale „humanitarnu katastrofu“ blokiranjem lučkog grada Marijupojla, sprečavanjem zaliha da stignu do stanovnika i granatiranjem stambenih naselja.

On je naveo da je Moskva naredila svojim trupama da „učine sve, pa se humanitarna katastrofa u ukrajinskim gradovima pretvorila u razlog da Ukrajinci rade zajedno sa okupatorima“. On je dodao da takvi postupci predstavljaju „ratni zločin“.

PROČITAJTE JOŠ:

Zelenski je dodao da se spasavaju ljudi iz ruševina u Marijupolju i da je do sada spaseno više od 130 ljudi.

„Neki od njih su teško ranjeni. Ali u ovom trenutku nema informacija o mrtvima“, rekao je on. Zahvalio se onima koji su branili Marijupolj, rekavši da grad „doživljava najveće iskušenje u svojoj istoriji, u istoriji Ukrajine“.

BONUS VIDEO: Borba vatrogasaca sa vatrenom stihijom posle još jednog raketiranja ruske vojske

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare