FotoAP Photo/Petros Giannakouris; profimedia;AP Rodrigo Abd;

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je jedan od vodećih političara EU tražio dokaze da događaji u Buči, za koje Ukrajina tvrdi da predstavljaju ratni zločin ruskih snaga, nisu inscenirani.

Zelenski je u intervjuu za nemački „Bild“ rekao da je to retorika koja inače dolazi samo direktno iz Kremlja.

Pročitajte još:

Na pitanje da li je taj političar iz EU šef vlade, Zelenski je odgovorio potvrdno, ali nije želeo da navede ko je političar koji mu je rekao, prema njegovom navodu: „Pokažite nam dokaze da to nije inscenirano“.

Ukrajina optužuje Rusiju da je u Buči, kod Kijeva, počinila ratni zločin nad civilima, ali Moskva to kategorički demantuje.

„Ne mogu više da plačem“

Samo nekoliko sati nakon strašnog raketnog napada na železničku stanicu u ukrajinskom gradu Kramatorsku, u kojem je poginulo najmanje 50 civila, Zelenski je dao ranije dogovoreni veliki intervju nemačkom Bildu.

„Ne mogu više da plačem, ja više ne plačem“, odgovorio je Zelenski na pitanje novinara plače li još uvek kada dođe do pokolja poput ovog u Kramatorsku, Buči, nakon stotina i stotina mrtvih.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen baš je na dan pokolja posetila Ukrajinu, nije bilo lako.

„To je naš ratni život. Danas je bilo tragično jutro, pre tako važnog sastanka. Ne možete nikad da se naviknete na te žrtve“, komentarisao je Zelenski.

Mrzi li Zelenski Rusiju?

„Da, osećam mržnju prema Rusiji, prema ruskim vojnicima. Kad vidim ove slike pred očima. Ubijena deca bez nogu, bez ruku. To je ljutnja, to je strašno“, rekao je Zelenski.

Dodao je da je pritodno da kao otac u takvim trenucima mislim na svoju decu.

„To su trenuci poput mature ili venčanja, onda pomislite na roditelje mrtve dece. Onda mislite da oni nikada neće doživeti te trenutke sa svojom decom. Naravno da se ljutim u ovakvim trenucima“, rekao je Zelenski.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski Foto:Ukrainian Presidential Press Service/via Reuters TV/Handout via REUTERS

Postoje li spisak Rusa za ubijanje?

Zelenski kaže da on ne zna za to, ali video je kako pucaju u civile i čuo za takve spiskove u velikim gradovima poput Hersona.

Sva dešavanje iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: Ukrajina predstavnici EU u Buči nove žrtve na istoku zemlje Sankcije Rusiji se povećavaju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare