UŽIVO
Foto: EPA/EFE, Profimedia

Birališta u Nemačkoj su zatvorena, a prve izborne ankete pokazuju da se Socijaldemokratska partija (SPD) nalazi u blagoj prednosti nad Demohrišćanskom unijom (CDU).

23:44 – Prema poslednjim procenama, raspodela snaga u Bundestagu izgleda ovako:

23:23 – Kako je glasao zapad, a kako istok Nemačke?

23:00 – Nemačka izborna komisija objavila je prve rezultate izbora

Prebrojani su izborni listići u 41 od 299 izbornih jedinica i situacija ne sluti na dobro po Uniju, CDU i sestrinsku bavarsku stranku CSU.

Prema prvim objavljenim službenim rezultatima SPD je osvojio 23 odsto glasova. Unija bi bila negde oko 20.

U oči upada podatak o rastu SPD-a za oko 3 odsto u odnosu na izbore pre četiri godine te o padu CDU i CSU, svakog za po 4%.

Ostale stranke su raspoređene prema izlaznim anketama, Zeleni su trenutno blizu 13%, FDP oko 10%, AfD nešto manje od 10%, a Die Linke za sada ne ulazi u Bundestag.

22.53 – Projekcije sugerišu da su stranke levog centra najveće pobednice na izborima

SPD i Zeleni su na putu da dobiju više od 5% u odnosu na njihov rezultat na poslednjim izborima 2017. godine.

Konzervativni blok pretrpeo je velike gubitke kako se era Angele Merkel približava kraju. Oni su pali za više od 8% na prethodnim izborima i idu ka svom najgorem rezultatu od Drugog svetskog rata, prenosi DW.

22.45 – CDU, stranka Angele Merkel, doživela je najgori rezultat u istoriji.

SPD – 25.9%

CDU/CSU – 24.1%
Zeleni – 14.7%
FDP – 11.5%

22:00 – Veći deo Nemaca želi vladu koju predvodi levi centar

Oko 55 odsto stanovnika Nemačke želi vladu koju će predvoditi socijaldemokrate, dok oko 36 odsto Nemaca smatra da CDU treba da bude na čelu vlade.

21:30 – SPD će osvojiti dvostruko više izbornih jedinica od demohrišćana, Alternativa vodi u Saksoniji

Najnovije istraživanje pokazuje da Socijaldemokratska partija ima šanse da osvoji duplo više izbornih jedinica od Demohrišćanske unije, ali i da Alternativa za Nemačku (AfD) vodi u Saksoniji.

21:10 – SPD napreduje, CDU stagnira

Podaci koje je prikupio ZDF pokazuju da prednost socijaldemokratske partije raste, dok demohrišćani stagniraju.

SPD- 26%

CDU- 24,5%
Zeleni- 13.9%
FDP- 11,7%
AfD- 10.5%
Levica(Linke)- 5%

Foto: Peter Kneffel/DPA via AP

20:50 – Tročlana koalicija izvesna 

Tokom televizijske debate lideri poltičkih partija složili su se da Nemačku očekuje tročlana koalicija. Šolc i Lašet su izrazili spremnost za saradnju sa Zelenima, kao i predvodnik Liberala Kristijan Lindner.

20:25 – Nove ankete: Zeleni pali, SPD raste

Prema najnovijim podacima, socijaldemokratska partija ima 25,5 odsto, dok su Zeleni zabeležili pad.

SPD – 25.5%
CDU – 24.5%

Zeleni – 13.8%
FDP – 11.7%
AfD – 10.9%
Levica(Linke) – 5%

Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch

20:20 – Počela debata nakon izbora

Lideri svih partija koje su učestvovale na ovogodišnjim izborima za nemački Bundestag okupili su se zbog tradicionalne televizijske debate. Olaf Šolc rekao je da će vlast vrlo brzo biti formirana, i istakao spremnost na saradnju sa Zelenima Analene Berbok.

20:15 – Angela Merkel ima šansu da postavi još jedan rekord

Rezultati izbora su još uvek prilično neizvesni i trenutno je nemoguće proceniti ko će dobiti mogućnost da formira novu vlast. Što duže traju pregovori o koalicijama, Merkel ostaje na vlasti, što će joj omogućiti da postavi novi rekord. Da bi prestigla Helmuta Kola po broju dana provedenih na funkciji, ona mora da ostane kancelar do 17. decembra ove godine.

19:50  – Socijaldemokrate u sve većoj prednosti

Prema najnovijim informacijama, SPD se nalazi na čelu izborne trke, dok Levica ostaje na začelju.

SPD – 25,2%

CDU – 24,6%

Zeleni- 14,3%

FDP – 11,6%

AfD- 10,8%

Levica (Linke) – 5%

Foto: EPA-EFE/MAJA HITIJ/ POOL

19:40 – Zeleni presrećni ostvarenim rezultatom 

„Ovo je jasan pokazatelj da građani žele da fokus bude na klimatskim promenama i pronalaženju rešenja za iste. Mi smo zaista presrećni, a sada moramo da ispunimo obećanja“, rekao je Jirgen Tritin.

Foto: Tobias SCHWARZ / AFP / Profimedia

19:30 – Nove ankete: Minimalna prednost socijaldemokrata

Najnoviji podaci ARD-a pokazuju da SPD ima 0,2 odsto prednosti u odnosu na CDU.

SPD – 24,9%

CDU – 24,7%

Zeleni – 14,8%

AfD – 11,3%

FDP – 11,2%

Levica (Linke) – 5%

Foto: KAY NIETFELD / AFP / Profimedia

19:25 – Najveća izlaznost od 2005. godine

Savezna izborna komisija saopštila je da je izlaznost na biračkim mestima bila oko 78 odsto.  Ovo je dva odsto viša izlaznost u odnosu na prethodne izbore 2017. godine, ali i 2005. godine, kada je Angela Merkel izabrana za saveznog kancelara.

19:20 – Podsmeh upućen demohrišćanima u štabu Alternative za Nemačku

U štabu Alternative za Nemačku (AfD), koja trenutno ima oko 11 odsto glasova prema projekcijama, sa osmehom je dočekano obraćanje Armina Lašeta iz redova demohrišćana.

„Glasači su kaznili šesnaestogodišnju vladavinu Angele Merkel“, začulo se iz izbornog štaba Alternative.

19:05 – Šolc u izbornom štabu dočekan dugim aplauzom

Kandidat socijaldemokrata Olaf Šolc stigao je u svoj izborni štab. Aplauz okupljenih trajao je nekoliko minuta, zbog čega je Šolc više puta započinjao govor.

Olaf Šolc Nemačka izborni štab
Olaf Šolc Foto: Prinscreen/DW News youtube

„Zadovoljan sam načinom na koji su naši građani glasali. Sigurno je da će ovo biti duga izborna noć, ali i da su Nemci u velikom broju glasali za SPD. Istakli smo da želimo više poštovanja u ovom društvu i radili smo na tome da postignemo vaše poverenje. Mi smo pragmatična partija i znamo da vladamo. Trudićemo se da obezbedimo bolju budućnost za sve ljude, a vama želim da zahvalim na toj prilici. Ubeđen sam da će građani ove zemlje biti zadovoljni odlukom da glasaju za nas“.

Olaf Šolc socijaldemokrate izborni štab
Izbori štab socijaldemorkata u Nemačkoj Foto: Printscreen/DW News youtube

19:00 – Raspodela poslaničkih mesta prema sadašnjim rezultatima

18:57 – Lašet: Uradićemo sve da formiramo vlast koju predvodi CDU

Kandidat demohrišćana Armin Lašet svoj govor započeo je odavanjem počasti aktuelnoj kancelarki Angeli Merkel, koja je na vlasti već 16 godina. On je ocenio da su građani dali mandat njegovoj partiji, kako bi formirali vlast koja će Nemačku voditi u budućnost.

„Čini se da ćemo imati koaliciju od tri partije. Mi ovo vidimo kao jasnu poruku glasača koji su nam dali mandat za formiranje vlasti. Nemačkoj je potrebna koalicija za budućnost, koja će ujediniti zemlju“, rekao je Lašet.

18:53 – Analena Berbok: Bila je ovo kampanja kakvu Nemačka nije videla

Kandidatkinja Zelenih, koji sada imaju oko 14,5 odsto, obratila se glasačima. Ona se zahvalila svima koji su učestvovali u kampanji i istakla da ovakva neizvesnot godinama nije vladala u Nemačkoj.

„Svaka čast Berlinu i celoj Nemačkoj, izlaznost je fenomenalna. Hvala svim ljudima širom zemlje, bila je ovo izvanredna kampanju kakvu ova zemlja nije videla“, poručila je Berbok.

18:50 – Socijaldemokrate sa oduševljenjem čekaju izborne rezultate

Obzirom na to da se već smatraju pobednikom izbora, socijaldemorate aplaudiraju svakom novom podatku koji pokazuje da su u blagom vođstvu nad konkurentima.

18:45  – Generalni dekretar socijaldemokrata: Vratili smo se!

Lars Klingbejl ubeđen je u pobedu svoje stranke. Iako glasovi još uvek nisu prebrojani, on je izjavio da SPD već ima mandat za formiranje nove vlasti, jer je Olaf Šolc pobednik.

18:40 – Levica se bori za cenzus

Levica (Linke), koja se u različitim koalicionim kombinacijama pominje kao jedna od stranka koja bi mogla da bude deo buduće većine, nada se da će se njihovi izborni rezultati tokom večeri stabilizovati i da će moći ponovo da uđu u Bundestag, prenosi ARD.

„Borimo se za pet odsto“, rekao je savezni generalni direktor te stranke u Berlinu. Dodao je i da je rezultat njegove stranke „otrežnjujuć“, ali kako je naglasio, „to svakako nije bilo zbog predizborne kampanje“.

Nemačka izbori
Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

18:35 – Kako se početne projekcije porede sa rezultatima iz 2017?

Iako je reč samo o početnim projekcijama i još je rano za poređenja, pojedini nemački mediji već su objavili da je CDU zabeležio veliki pad u odnosu na izbore održane 2017. godine.

Poređenje dva izborna rezultata izgleda ovako:

SPD26 odsto 2021 – 20,5 odsto 2017. godine
CDU24 odsto (2021) – 32,9 odsto (2017)
FDP 12 odsto (2021) – 10,7 odsto (2017)
AfD11 odsto (2021) – 12,6 odsto (2017)
Levica (Linke) – 5 odsto (2021) – 9,2 odsto (2017)

18:30 – Neverica u štabu CDU nakon prvih izlaznih anketa 

Novinarka DW Mihaela Kuefner snimila je trenutaka kada su u štabu CDU predstavljeni rezultati prvih anketa koje su i CDU i SPD dodelili 25 odsto glasova.

18:20 – Druga anketa: Socijaldemokrate u blagoj prednosti

Anketa koju je sprovela televizija ZDF pokazuje da se SPD nalazi u blagoj prednosti nad demohrišćanima. Prema tim podacima, SPD trenutno ima 26 odsto, dok je na drugom mestu CDU sa 24 odsto. Zeleni se nalaze na 14,5 odsto, slede ih Liberali sa 12 i AfD sa 10 odsto.

Brojanje glasova na izborima u Nemačkoj Foto: Rolf Vennenbernd/dpa via AP

18:00 – Birališta su zatvorena, CDU i SPD izjednačeni u anketama

Nakon zatvranja birališta u 18 sati, stigle su i prve predikcije izbornih rezultata. Prema podacima koje je objavila televizija ARD, socijaldemokrate i demohrišćani dele prvu poziciju sa 25 odsto. Na trećem mestu nalaze se Zeleni sa 15 odsto, sledi ih Alternativa za Nemačku (AfD) 15 odsto, Liberali (FDP) 11 odsto, dok je na začelju Levica (Linke) sa pet odsto.

17:50 – Atmosfera u izbornim štabovima: Prostorije CDU prazne, SPD očekuje pobedu

Demohrišćani su prilično potišteni i nezadovoljni. U prostorijama CDU je prisutan vidljivo mali broj ljudi, što je i očekivano obzirom na današnji peh Armina Lašeta.

Sa druge strane, socijaldemokrate (SPD) su prilično uzbuđene zbog zatvranja birališta i prvim predikcija, koje se očekuju uskoro.

Liberali (FDP) ne očekuju pobedu, ali žele da se rezultatom približe Zelenima koliko god je to moguće.

U međuvremenu, Zeleni uz muziku iščekuju zatvaranje birališta i prve rezultate.

17:30 – Javnost besna zbog Lašetovog peha na glasanju

Kandidat demohrišćana Armin Lašet napravio je grešku tokom glasanja, kada je svoj listić presaio na pogrešnu stranu. Fotoreporteri su taj momenat zabeležili, pa je cela Nemačka saznala da je Lašet glasao za samog sebe. Ovim je prekršena tajnost glasanja, zbog čega su Nemci prilično besni na kandidata CDU. Više o tome pročitajte u posebnoj vesti. 

17:15 – Aktuelna kancelarka stigla u Berlin

Angela Merkel stigla je u izborni štab Demohrišćanske unije. Birališta se zatvraju za manje od sat vremena, dok će preliminarni rezultati biti poznati dva sata kasnije.

Angela Merkel Foto: Michael Kappeler/dpa via AP

17:00 – Poslednji sat za glasanje

Birališta u Nemačkoj otvorena su do još samo sat vremena – do 18h.

16:42 – Prve procene izlaznosti 

Objavljeni su prve zvanične podatke o izlaznosti birača. Do 14 sati, 36,5% populacije sa pravom glasa glasalo je širom zemlje. U istom periodu na izborima 2017. godine glasalo je 41,1%.

Međutim, današnji rezultat ne uključuje rekordan broj glasova putem pošte. Očekuje se da će više od 40% glasova doći poštom (u poređenju sa 28,6% u 2017. godini), tako da bi to moglo dovesti do veće konačne izlaznosti od one iz 2017. Tada je glasalo 76,2% birača.

16:35 – Jedan čovek može odrediti sudbinu Nemačke

Kristijan Lindner sa nestrpljenjem čeka rezultate izbora za Bundestag, jer će upravo on možda dobiti kartu za povratak u novu vlast Nemačke. Nakon objavljivanja rezultata, Lindner će se verovatno naći u poziciji čoveka koji može da formira ili uništi novu koalicionu vladu Nemačke. Više o tome pročitajte u posebnom tekstu. 

Kristijan Lindner Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

15:30 – Francuski predsednik nestrpljivo čeka rezultate izbora

Emanuel Makron godinama je čekao svoju priliku da zavlada Evropom. Odlazak Angele Merkel otvorio je vrata Makronu, koji će sada pokušati da nametne svoj politički kurs Evropi. Više o tome pročitajte u posebnom tekstu. 

Foto:EPA-EFE/JOHN THYS

15:00 – Glasačke kutije na otvorenom za one koji ne nose masku

Izborni uslovi prilagođeni su pandemiji koronavirusa. Tako su isped biračkih mesta postavljene kutije za glasanje, kako bi oni koji ne žele da nose maske protiv koronavirusa ispunili građansku dužnost.

Nemačka izbori
Foto: EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

14:30 – Neizvesno kada će Merkel zvanično u penziju

Nakon izbora 2017. godine, bilo je jasno da će Angela Merkel biti kancelar. Ipak, formiranje vlasti i dogovori oko koalicije trajali su punih pet meseci. Sada će od Šolca, Berbok, Lašeta i ostalih partija zavisiti tačan datum kada će dugogodišnja kancelarka Merkel otići u zasluženu penziju.

14:05 – Glasala i Berbok

Analena Berbok, kandidatkinja Zelenih, glasala je na izborima za Bundestag.

13:35 – Najnovije ankete pokazuju: Šolc u blagom vođstvu

Presek poslednjih anketa pokazuje da socijaldemokrate (SPD) Olafa Šolca imaju samo 3,3 odsto prednosti nad demohrišćanima.

13:00 – Lašet napravio peh na glasanju

Potencijalni kancelar napravio je grešku i tako prekršio jedno od osnovnih pravila glasanja. Naime, on je svoj listić presavio tako da se videlo za koga je glasao. Time je prekršena tajnost glasanja, što je izazvalo bes građana. Više o tome pročitajte u posebnoj vesti.

Armin Lašet
Armin Lašet Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

12:30 – Berbok poziva građane na glasanje

Kandidatkinja Zelenih Analena Berbok pozvala je Nemce da u što većem broju izađu na glasanje. „Živeti u demokratiji znači imati izbor. Iskoristimo ga, radi se o budućnosti svih nas. Ako želite klimatsku vladu – birajte Zelene“, poručila je Berbok.

12:00 – Lašet: Ovo je uzbudljiv dan

Kandidat demohrišćana Armin Lašet glasao je u školi u Zapadnoj Nemačkoj. On je poručio da je sledeća stanica Berlin i pozvao glasače da izađu na birališta „jer će svaki glas doneti promenu“.

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti.

Armin Lašet Nemačka izbori
Armin Lašet Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

11:30 – Popularnost Olafa Šolca ojačala socijaldemokrate

Šolc je poverenje publike stekao nakon televizijskih debata, gde je potpuno zablistao i bacio u senku Armina Lašeta i Analenu Berbok. Iako sam SPD nije stranka koja je prehodnih godina važila za favorita, Šolc je uspeo da je dovede na sam vrh izbornih anketa. Socijaldemorkate sada imaju oko 25 odsto podrške.

Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

11:15 – Zeleni „pali“ na krucijalnom pitanju

Iako su Nemci na početku godine imali poverenja u Zelene, došlo je do značajne promene tokom jula i avgusta. Nemačku su na leto pogodile poplave usled klimatskih promena, što je defakto područje na kome se očekuje da Zelena partija zablista. Međutim, oni nisu pružili adekvatno objašnjenje, niti rešenje pitanja klimatskih promena. Glasači su to kaznili, pa su od 25 odsto, Zeleni došli do samo 17 odsto u izbornom mesecu.

Grafika: Slađana Đermanović/Nova

10:45 – Demohrišćani izgubili značajan deo podrške zbog karantina

Demohrišćanska unija Angele Merkel, koju sada predvodi Armin Lašet, doživela je drastičan pad u anketama zbog koronavirusa. Naime, Merkelova je donela odluku da Nemačka bude u strogom karantinu zbog širenja virusa. Građani su zbog ove odluke bili jako besni, što se odrazilo na podršku uniji. Ankete pokazuju da je stranka Armina Lašeta imala oko 36 odsto podrške na početku godine, ai je ta brojka sada pala na samo 21 odsto.

Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

10:25 – Glasao i Zeder

Markus Zeder, lider Hrišćansko-socijalne unije CSU stigao je na glasanje.

Markus Zeder Nemačka izbori
Markus Zeder Foto: CHRISTOF STACHE / AFP / Profimedia

10:15 – Šolc stigao na glasanje

Kandidat socijaldemokrata Olaf Šolc stigao je na glasanje sa svojom suprugom Britom.

Olaf Šolc Nemačka izbori
Olaf Šolc Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Šolc važi za favorita u ovoj izbornoj trci. Partija koju predvodi (SPD) ima oko 25 odsto podrške birača, pokazale su ankete. Armin Lašet iz redova demohrišćana trenutno uživa oko 21 odsto podrške. Više o tome možete pročitati u posebnoj vesti. 

Olaf Šolc Nemačka izbori
Olaf Šolc Foto: EPA-EFE/JENS SCHLUETER

9:35-  Podaci o izlaznosti tek u 15:30

Savezna izborna komisija će oko 15:30 objaviti kolika je izlaznost na izborima – na osnovu podataka prikupljenih do 14 časova na odabranim biračkim mestima. Tu neće biti uračunati glasovi dati poštom, piše DW.

9:25- Glasali Štajnmajer i Krečmer 

Frank Valter Štajnmajer, predsednik Nemačke i MIhael Krečmer šef vlade pokrajine Saksonije obavili su svoju građansku dužnost u ranim jutarnjim časovima. Više o tome pročitajte u posebnoj vesti. 

Frank Valter Štajnmajer Nemačka izbori
Frank Valter Štajnmajer Foto: EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN

Podsetimo, Štajnmajer će imenovati novog kancelara.

Mihael Krečmer Nemačka izbori
Mihael Krečmer Foto: ROBERT MICHAEL / AFP / Profimedia

09:08 – Kada se očekuju rezultati? 

Birališta se zatvaraju u 18h, a ubrzo potom trebalo bi da bude poznato ko su gubitnici, a ko dobitnici i koji procenat glasova je osvojila svaka od partija koja učestvuje u izborima. Međutim, odgovor na pitanje ko će formirati vladu i ko će novi kancelar neće biti poznato odmah, možda čak ni u nedeljama nakon glasanja. Nakon izbora 2017. godine, nova vlada formirana je tek posle pet meseci pregovora o koaliciji.

08:33 – Šta kažu ankete?

Nemačka Tv debata
Foto: EPA-EFE/MICHAEL KAPPELER / POOL

Po poslednjim anketama pred izbore, Socijaldemokrate SPD mogu da računaju na 25 do 26 odsto glasova, CDU/CSU na 22 do 25 odsto. Na trećem mestu su bili Zeleni sa 16 do 17 odsto. Slede Liberali FDP sa 10,5 do 12 odsto, AfD sa 10 odsto i Levica sa 5 do 6 odsto glasova ispitanika.

08:15 – Glasovi poštom

Glasanje poštom traje već danima, a istraživači javnog mnjenjan kažu da se ova godine očekuje rekordan broj glasova ovim putem, s obzirom na epidemološku situaciju.

08:07 – Otvorena su birališta

Birališta su otvorena u osam časova ujutru u 299 izborne jednice. Glasanje će trajati do 18 časova. Pravo glasa ima 60,4 miliona građana Nemačke u 299 izbornih jedinica.

08:00 – Dobro došli u blog uživo

Dobro dosli u blog uzivo Nova.rs. Danas pratimo izbore u Nemačkoj, na kojima ce građani ove zemlje izabrati novu vlast i novog kancelara posle 16 godina vladavine Angele Merkel.

BONUS VIDEO Nemačka pred izborom – gost Tomas Šib

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Razvoj događaja: