Foto:Screenshot/Youtube/Vlada Crne Gore

Zdravstveni sistem Crne Gore daje svoj maksimum u borbi protiv koronavirusa, ali i pružanju zdravstvenih usluga koje poboljšavaju, održavaju ili obnavljaju zdravlje pojedinaca, poručila je ministarka zdravlja Crne Gore Jelena Borovinić Bojović.

PROČITAJTE JOŠ:

Ona je u video poruci, u okviru kampanje „Potpisujem“, koju realizuje Vlada Crne Gore povodom 100 dana rada, saopštila da Ministarstvo zdravlja upravlja nacionalnim kovid odgovorom na nekoliko frontova, prenosi RTCG.

Ministarka Borovinić Bojović je istakla da nabavka vakcina i sama vakcinacija protiv novog koronavirusa predstavlja jedan od najvećih logističkih, ali i javno-zdravstvenih izazova modernog vremena.

„U prvih stotinu dana rada Vlade radili smo naporno i bili proaktivni. 6. decembra započeli smo pregovore za nabaku vakcina bilateralnim odnosima, i to direktnim pregovorima Vlade Crne Gore i Vlade Rusije, sa Narodnom Republikom Kinom, sa proizvođačima Moderna, Džonson i Džonson, Fajzerom i dogovorene su 50.000 doza vakcine Sputnjik V, 201.200 kineskih Sinofarm vakcina, i u toku su intenzivni dogovori za još 200.000 Sputnjik vakcina“, navela je Borovinić Bojović.

Podsetila je i da su u toku pregovori sa kompanijom Fajzer o nabavci 150 hiljada doza vakcina.

„Izmirili smo sve obaveze prema COVAKS programu kroz koji očekujemo 84 hiljade vakcina Astra Zeneke. U Crnu Goru je stiglo ukupno 42 hiljade vakcina, isporučeno je deset hiljada od ugovorenih 50 hiljada doza ruskih Sputnjik V vakcina. 30 hiljada doza kineske vakcine Sinofarm, koje su stigle u Crnu Goru, donacija su Narodne Republike Kine“, rekla je Borovinić Bojović.

Do sada je vakcinisano oko 3500 građana

Ministarstvo zdravlja, u cilju pravovremene pripreme, kako administrativne tako i organizacione, za upotrebu vakcina protiv COVID-19, je izradilo Nacionalnu strategiju za uvođenje distribucije i primjenu KOVID-19 vakcina.

„Pripremili smo zdravstveni sistem za odgovor na proces imunizacije stanovništva i uspešno započeli imunizaciju prioritetih grupa. Do sada je vakcinisano oko 3500 građana – nakon što su vakcinisani pripadnici prioritetnih grupa, počela je masovna vakcinacija starijih od 80 godina. U skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije primijenjuju se najnovije smernice za lečenje KOVID-19 pacijenata“, navela je Borovinić Bojović.

Kazala je da je menadžment Ministarstva zdravlja stalno na prvoj liniji odbrane od korona virusa, ali da uspešno rešava i manje vidljive zadatke, kao što su planiranje zdravstvene radne snage, upravljanje raspoloživim resursima, bolničkim krevetima opremom, lekovima.

„Koristićemo digitalna rešenja i afirmisati Digitalno zdravlje u cilju efikasnijeg planiranja i kontrole u zdravstvu. Platforma Klinički menadžment samo je jedno od digitalnih rešenja na kojima smo u prvih stotinu dana intenzivno radili. Od sada ćemo imati generisane izveštaje o popunjenosti bolničkih KOVID-19 kapaciteta u broju kreveta, respiratora, kiseoničkih mjesta, ali i menadžement u delu ljudskih resursa, praćenje broja kovid pozitivnog medicinskog i nemedicinskog osoblja“, istakla je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da su u resoru zdravlja radili i na drugim rešenjima, među kojima su nacionalni kol centar 1717 putem kojeg građani mogu da iskažu zainteresovanost za vakcinaciju, kao i upitnik na sajtu www.covidodgovor.me.

„Pokrenuli smo Medikal inventori platformu za praćenje stanja zaliha lekova, opreme, koja planira i predviđa potrebe i formira alarm u slučaju devijacija“, navela je Borovinić Bojović.

Da bismo zaustavili urušavanje javno – zdravstvenog sektora dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, predstavnici resora zdravlja su onemugućili da direktori javno-zdravstvenih ustanova imaju neograničen broj mandata.

„Ojačali smo i proširili saradnju sa evropskim i UN institucijama, NATO-om, kao i diplomatsko-konzularnim predstavništima, a rezultat toga je pomoć kroz brojne oblike saradnje i donacije preko 1.5 milion evra“, istakla je Borovinić Bojović.

Poručila je da je njen osnovni prioritet zdravlje svih građana i građanki Crne Gore i transparentni zdravstveni sistem okrenut njihovim potrebama.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar