Foto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia, EPA/EFE

Ruske trupe se samo dan nakon što su izgubile kontrolu nad jednim od strateških mesta u Ukrajini - naseljem Robotine u blizini Krima, suočavaju sa još jednim velikim problemom. Naime, u još jednom ključnom regionu, Hersonu, ruskim-vojnicima ponestaje municije i artiljerije.

Ovu informaciju su na telegram kanalima objavili ruski vojni blogeri, a navodno potiče direktno od vojnika sa fronta.

Ukoliko je ovo tačno, Ukrajina bi i u ovom delu fronta mogla da nanese ozbiljan udarac Rusiji, i ponovo preokrene stvari u svoju korist.

Foto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Trebalo bi napomenuti da bi ova pobeda bila značajna pre svega zbog toga što su Rusi bili posebno nemilosrdni prilikom napada na ovaj region – toliko da su ga potpuno razorili.

Podsetimo, pre nekoliko meseci Rusi su razneli branu hidroelektrane u Novoj Kahovki, i posledice toga su bile mnogo gore od onoga što je iko mogao i da zamisli.

Građani Hersona su noći provodili na krovovima kuća, jer prema tvrdnjama ukrajinskih zvaničnika ruska strana nije dozvoljavala evakuaciju lokalnom stanovništvu.

Sem poplave okolnih područja, najmanje 150 metričkih tona nafte iscurilo je u vode Dnjepra kao rezultat eksplozije brane HE Kahovka.

Foto:profimedia.rs

Članovi Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine izjavili su da se najmanje 150 metričkih tona motornog ulja izlilo u Dnjepar i da postoji rizik od daljeg curenja više od 300 metričkih tona.

Dakle, osvajanjem ovog mesta bi im se i te kako osvetili.

Poraz i u mestu koje je čuvala Putinova najelitnija jedinica

Da stvar po Rusiju bude gora, ukrajinske snage oslobodile su u ponedeljak i naselje Robotine na jugoistoku zemlje u okviru kontraofanzive protiv ruskih snaga i nastoje da napreduju dalje u pravcu juga.

Uz to, ukrajinska vojska saopštila je prošle nedelje da je podigla državnu zastavu u mestu Robotine.

Foto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

Inače, ovo mesto čuvala je 76. gardijska vazdušno-jurišna divizija, koja se često naziva najboljom ruskom borbenom jedinicom.

Njihovu liniju odbrane ukrajinska vojska pokušava da probije mesecima unazad.

Kako su sugerisali ukrajinski izveštaji, Rusi su konstantno trpeli gubitke i dovodili nove vojnike na položaje.

Takođe, na ukrajinskim nalozima na društvenim mrežama nedavno su objavljeni snimci na kojima se vide dve ruske jedince, koje su ukrajinske specijalne snage koje se bore na južnom frontu navodno „zarobile kao trofeje“.

Zaporožje Foto:EyePress News / Newscom / Profimedia

nače, reč je o jedinicama koje su se borile u nekoliko ključnih bitaka od početka rata, i koje su umešane u masakr civila, koji se dogodio u Buči, u martu 2022. godine.

Zašto je ovo mesto bitno?

Inače, ovo mesto ima stratešku važnost, pre svega zbog toga što se nalazi u blizini ruske „linije Surovikin“, glavnog lanca utvrđenja koja štiti ruski kopneni most na Krimu.

Glavni cilj je porušiti njega – i na kraju, osloboditi čitav Krim.

Pročitajte još:

Podsetimo, ovo poluostrvo je Rusija nakon aneksije 2014. godine praktično pretvorila u vojnu tvrđavu.

Poslednjih nekoliko dana Ukrajina uspeva da na izvesne načine prodre na poluostrvo, a uspela je i da napravi ozbiljni pomak, pa čak i da na kratko razvije svoju zastavu na krimskom tlu.

Naime, prema navodima iz Kijeva, ukrajinska vojska u četvrtak je izvela desant na Krim. Tokom kratke specijalne operacije ukrajinske vojske došlo je od bitke uz učešće plovnih objekata i avijacije. Prema ukrajinskim navodima, žrtava sa njihove strane nije bilo, dok je sa ruske bilo gubitaka i u ljudstvu i u tehnici.

Ubrzo potom pojavio se snimak na kome se vidi kako je ruski S-400 koji je raspoređen na Krimu raznet u paramparčad ukrajinskim raketama, dok je sledeći snimak pokazao ukrajinske vojnike kako postavljaju ukrajinsku zastavu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar