Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

U nevremenu u Sloveniji stradale su tri osobe, a nevreme je pogodilo i Hrvatsku. U nuklearnoj elektrani Krško proglašeno je vanredno stanje zbog visokog vodostaja Save.

Kada je reč o nuklearnoj elektrani, uvedeno je vanredno stanje s najnižim stepenom opasnosti u skladu sa Državnim planom zaštite, a iz uprave su poručili da nuklearka radi sigurno i stabilno i da prate razvoj situacije.

Kako je prenela N1 Slovenija, nuklearna elektrana je proglasila je vanredni događaj u 18.30 zbog velikog protoka i visokog nivoa reke Save.

„Reč je o vanrednom događaju sa najnižim stepenom opasnosti u skladu sa nacionalnim planom zaštite i spasavanja u slučaju nuklearnog ili radiološkog udesa“, preneo je N1.

Ovaj događaj je nivo 0, nakon čega sledi početni rizik (1), objektivni rizik (2) i opšta opasnost (3).

Istovremeno, iz uprave saopštavaju da nuklearka radi bezbedno i stabilno, a njihova ekspertska grupa prati incident i nastaviće da obaveštava javnost.

„U skladu sa protokolima, NEK je incident prijavila Upravi za nuklearnu bezbednost Republike Slovenije, koja je o tome obavestila i javnost“, preneo je N1.

***

BONUS VIDEO – Trenutak kada bujica u Sloveniji odnosi most

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare