Foto: EPA-EFE/Profimedia/Reuters/TANJUG/Beta

Dvojica uglednih ruskih ekonomista s visokom reputacijom na Zapadu napravili su analizu demografskih posledica mobilizacije u Rusiji. Radi se Maksimu Mironovu i Olegu Itskhokiju, relativno mladim ekonomistima koji su uspeli da steknu iskustvo na više ruskih i zapadnih prestižnih akademskih i poslovnih pozicija. Donosimo njihove dramatične procene bazirane na demografskim podacima i dostupnim obaveštajnim informacijama.

Pošli su od pretpostavke kako će ciljana grupa za mobilizaciju u Rusiji pri prvom pozivu biti vrlo široka; oko 2-3 miliona ljudi. Pri tome su Mironov i Itskhoki procenili očekivane žrtve u prvih 6 meseci među novim vojnim obveznicima na čak 60-70 posto – 15 do 20 posto ubijenih te 45-50 posto ranjenih. Ta zastrašujuća procena bazirana je na analizi dosadašnjih ratnih aktivnosti i potreba za zamenom postojećih snaga u Ukrajini.

.

Na osnovu te procene zaključuju da će ukupni uticaj rata u Ukrajini na populaciju Rusije biti nekoliko puta viši od kovid-19 pandemije. Uz to, predviđaju talase kriminala, pogotovo u prvom talasu onih koji se vrate s bojišta. Drugi će doći iz redova siročadi odrasle bez očeva stradalih u Ukrajini. Ako se polazi od procene da će Rusi za ratovanje u Ukrajini trebati 350.000 vojnika, onda se radi o zapanjujućim gubicima od oko 175.000 u samo pola godine (ranjenih i mrtvih).

ruska vojska
Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Ekonomski dvojac procenjuje kako će stoga demografske posledice biti posebno dramatične u siromašnijim i udaljenijim regijama Rusije gde vlasti regrutuju vojne obveznike. Broj stradalih među tim neiskusnim vojnim obveznicima biće, očekuju, puno viši zbog loših i ekstremno kratkih treninga, loše fizičke spreme te niske motivisanosti. Ako su originalne ruske trupe u Ukrajini, sudeći prema britanskim informacijama, pale na 55 posto snage, logično je pretpostaviti da će među novima mobiliziranima u šest meseci taj pad doseći 60-70 posto.

POGLEDAJTE JOŠ:

Logika ekonomista

Prema procenama, početkom rata u Ukrajini ruske trupe procenjene su na oko 200.000 (što je više od tadašnji zapadnih procena). Od proleća ruske vojne vlasti aktivno regrutuju ruske vojne obveznike i stavljaju ih na kratkoročne ugovore kako bi nadomestili ubijene i ranjene. Nije poznato koliko je vojnih obveznika regrutovano od početka sukoba u Ukrajini, ali britanski obaveštajni izvori govore o gubitku 20.000 ljudi. S obzirom na to da se i oni koji nisu ranjeni ili ubijeni moraju odmoriti, ekonomski dvojac došao je do zaključka kako je od početka sukoba moralo biti regrutovano oko 150.000 ljudi, što pak znači da u novom talasu mobilizacije Putinov režim mora zameniti oko 350.000 ljudi.

BONUS VIDEO Haos u Moskvi Policija tuče okupljene, oni uzvikuju „Rusija bez Putina“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar