Foto:EPA-EFE/WU HONG/Wikipedia/SteKrueBe/EPA-EFEJEROME FAVRE

Kina je nedavno predstavila svetu Fudžjan, novi i najmoderniji nosač aviona koji njena mornarica poseduje. Međutim, iako mnogi vojni analitičari smatraju da bi ovaj moćni nosač mogao da bude ozbiljna pretnja po Zapad, on neće biti u funkciji narednih nekoliko godina. Kina ima i mnogo opasnija plovila u svojoj floti koja su operativna i uveliko u upotrebi.

Prvi među njima je razarač Tip 055, koji je proizveden 2017. godine. Ovaj radarima nevidljivi razarač naoružan je navođenim projektilima od 13.000 tona, zbog čega mnogi smatraju da je najmoćnije ratno plovilo na svetu.

Pročitajte još:

Tip 055, dovoljno je velik da se prema NATO standardima smatra krstaricom. Opremljen je sa 112 vertikalnih lansirnih cevi koje se mogu koristiti za ispaljivanje različitog oružja – od protivbrodskih projektila do raketa velikog dometa za kopneni napad, piše CNN.

Prema informacijama iz marta ove godine, Kina je do sada proizvela ili je u fazi završetka ukupno deset takvih razarača.

„Ovaj brod ima posebno sofisticiran dizajn, radare i veliki inventar projektila. Veći je i moćniji od većine američkih, japanskih i južnokorejskih razarača“, rekao je vojni analitičar Timoti Hit.

Kineski prorežimski dnevnik „Global Tajms“ prošle nedelje zagovarao je slanje Lasi, jednog od pet aktivnih razarača Tip 055, u Japansko more zbog rastućih napetosti oko Tajvana. Kako je navedeno, brod je postigao punu operativnu sposobnost i pokazao svoje sposobnosti u „odvraćanju mogućeg stranog vojnog uplitanja u Tajvanski moreuz u vreme kada su SAD i Japan u više navrata provocirali Kinu zbog tajvanskog pitanja“.

Podmornica Tip 039

Zatim, u floti se nalazi i skoro nečujne podmornice klase Juan na dizel-električni pogon. Peking je izgradio 17 podmornica tipa 39A/B, planirajući ukupno da izgradi 25 u naredne tri godine.

Te podmornice omogućavaju impresivnu „dubinu obrane“ u vodama pored Kine, naoružane su protiv brodske raketama, a moćna metoda napada koju koriste je ispaljivanje torpeda preko krme ili zadnjeg dela.

Trgovački trajekti

Trgovački trajekti sigurno nisu prva stvar koja vam pada na pamet kada razmišljate o smrtonosnim pomorskim sposobnostima, ali u tome leži njihova moć.

Naime, ovim plovilima bi, ukoliko dođe do direktnog sukoba sa Tajvanom, Kina mogla lako da transportuje na hiljade vojnika i vozila do ostrva.

„Najveća kineska kompanija za izgradnju trajekata javno je 2015. godine objavila da je jedna od njegovih njihovih skela za rotiranje/spuštanje izgrađena za dvostruke vojne i civilne svrhe, a jedan od najvećih kineskih trajektnih operatera je na sličan način opisan kao projekat sa dvostruko civilno-vojnim razvojem“, naveo je Tomas Šugart, bivši komandant podmornice američke mornarice, sada saradnik Centra za novu američku bezbednost.

Pomorska policija

Trajekti nisu jedina civilna plovila koje kineski vojni stratezi imaju na umu. Stručnjaci tvrde da je Kina stvorila pomorsku policiju, koju čini više od stotinu plovila koja se tobože bave komercijalnim ribolovom, kako bi zapravo sprovela svoje ciljeve u spornim morima.

Pomorska policija, čije postojanje Peking poriče, navodno čine više od 122 plovila, verovatno čak 174, prema proceni Centra za strateške i međunarodne studije. Međutim, stvarni broj mogao da bude i veći.

Zašto su ova plovila veća pretnja od Fudžjana?

Kao prvo, Fudžjan neće biti operativan još tri do četiri godine. Čak i kada bude operativan, veličina Fudžjana učiniće ga lako dostupnom metom, a potonuće takvog broda bio nanelo ogromnu štetu Kini.

Tu je i jednostavna činjenica da, koliko god se činili impresivnim, nosači aviona nisu najprikladniji za scenarije ratnih sukoba kakve vojni stručnjaci vide u budućnosti, uključujući moguće sukobe u Istočnom i Južnom kineskom moru, kao i moguću invaziju na Tajvan.

BONUS VIDEO: Rusija-Kina voska vežbe Orenburg

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar