Donald Tramp Foto:EPA/JUSTIN LANE

Grupa bivših republikanskih zvaničnika koji razmatraju formiranje nove političke partije desnog centra koja će biti protivteža uticaju bivšeg predsednika Donalda Trampa imaće problema u preoblikovanju američkog dvopartijskog sistema.

Pročitajte još:

Agencija Rojters javila je da je više od 120 republikanaca, bivših zvaničnika iz administracija Donalda Trampa, Ronalda Regana i Džordža Buša starijeg i mlađeg, početkom februara imala onlajn sastanak na kome su razmatrali formiranje treće stranke u američkom političkom sistemu.

Dvoje najistaknutiji Trampovih protivnika u Kongresu iz redova republikanaca – Liz Čejni iz Vajominga i Adam Kinzinger iz Ilionoja isključili su ideju stvaranja nove stranke, a sličnu skepsu su pokazali u drugi republikanci kojima se nije dopalo ponašanje Donalda Trampa.

Protivljenje trećoj stranci pokazatelj je ekstremnih teškoća sa kojima će se „odmetnuti“ republikanci suočiti. Za formiranje stranke potrebna je ogromna politička infrastruktura – osoblje, novac, veze, podaci o glasačima i donatorima – za čije formiranje su potrebne godine, ako ne i decenije.

Ako uopšte žele da uspeju, novoj stranci je potreban harizmatičan lider koji će privući milione nezadovoljnih birača, rekao je Aleks Konant, republikanski strateg koji je bio savetnik senatoru Marku Rubiju u predizbornoj trci 2016.

„Ako će iko osnovati treću stranku, onda će to biti Tramp“ a ne njegovi protivnici, rekao je Konant.

Kinzinger, koji je učestvovao na Zoom sastanku republikanaca poručio je da želi da „reformiše stranku iznutra“ i već je preduzeo neke korake u vidu formiranja novog političkog komiteta koji će „čistiti“ stranku od pogubnih uticaja poput kontroverzne Mardžori Tejlor Grin ili kongresmena Mata Gaeca sa Floride.

Portparol Čejnijeve rekao je Rojtersu sa se senatorka protivi bilo kakvoj podeli stranke jer će to omogućiti demokratama da sprovedu politiku kojoj se konzervativci protive.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar