Foto: SHEPHERD ZHOU / Newscom / Profimedia

Dok zemlje G7 pozivaju na drugu fazu istrage o poreklu korona virusa, pojedini mediji objavili su snimke iz Instituta za virusologiju u Vuhanu na kojima se vide živi slepi miševi i naučnik koji ih hrani crvima. Već mesecima u nazad raspravlja se da li je virus "procurio" iz laboratorije, što SZO kategorički odbija i smatra teorijom zavere.

PROČITAJTE JOŠ:

Snimak koji je Skaj njuz emitovao preuzet je sa kineskog državnog promotivnog videa objavljenog 2017. godine povodom otvaranja Instituta za virusologiju Vuhan.  Televiziji ga je predala grupa pod imenom „Drastičan“ koja tvrdi da je tim naučnika i istražitelja koji istražuju poreklo korone – iako veći deo grupe deluje pod pseudonimima.

Skaj njuz je emitovao je potom i drugi video koji je napravila kineska Akademija nauka. Video pokazuje radnika u laboratoriji, Juana Žiminga direktora P4 laboratorije na Institutu, koji objašnjava kako funcioniše njihov sistem. I na tom snimku se vide šišmiši.

Sa druge strane, dr Peter Dazak, istraživač SZO koja je istraživala poreklo virusa, tvrdio je da živih šišmiša nema u Institutu u Vuhanu.

„Nijedan šišmiš nije poslat u laboratoriju u Vuhanu za genetske analize virusa. Nauka tako ne funkcioniše. Mi skupljamo uzorke na terenu i nosimo ih u laboratoriju. Slepe miševe puštamo na istom mestu gde smo ih uhvatili“, rekao je dr Dazak u decembru prošle godine.

Međutim, ranije ovog meseca dr Dazak je na Tviteru napisao da tim SZO nije pitao Institut u Vuhanu da li su skladištili slepe miševe.

 

 

Laboratorija iz Vuhana glavna je priča otkako je svojevremeno tadašnji predsednik SAD Donald Tramp rekao da kovid 19 nije, kako mnogi naučnici veruju, prešao sa slepog miša na čoveka putem nepoznatog prenosioca, već da je procurio iz laboratorije u Vuhanu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram