Foto:EPA-EFE/STR

Princ Filip, vojvoda od Edinburga, preminuo je u petak 9. aprila u 99. godini. Princ je bio u braku sa britanskom kraljicom Elizabetom II skoro 74 godine. Bili su u braku pet godina pre njenog krunisanja, ali kada je ona stupila na presto, on nije dobio titulu kralja.

PROČITAJTE JOŠ:

Razlog je taj što princ Filip, bivši princ Danske i Grčke, nikad nije bio u redu za britanski tron, prenosi CBS.

Princ Filip je bio u braku sa Elizabetom II od 1947. godine. Ona je postala kraljica 1952. godine, nakon što je preminuo njen otac kralj Džordž VI. Kasnije je mužu dala titulu princa.

Ova titul nije bila mala – princ Filip nikada nije ni trebao da ima titulu princa ili kralja. Njegova titula je bila vojvoda od Edinburga do 1957. godine, kada je palata objavila izjavu: „Kraljica je zadovoljna da njegovom kraljevskom veličanstvu vojvodi od Edinburga dodeli titilu princa Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske“.

Foto:EPA-EFE/STRINGER

Dakle, kraljica Elizabeta II je svom mužu dala titulu princa kada je sela na presto, ali zašto ne i titulu kralja?

Žena koja se udala za kralja može da ima titulu kraljice, ali za muškarce koji su ožene ženom monarhom postoje drugačija pravila. Oni ne mogu da koriste kraljevsku titulu, jer se ona daje samo muškarcima koji nasleđuju presto, piše BBC njuz.

Zato će najstariji sin kraljevskog para, princ Čarls, koji ima titulu princa od Velsa, dobiti kraljevsku titilu kada stupi na britanski tron.

Deca kraljeskog para princ Endru, princ Edvard i priceza Ana će zadržati svoje postojeće titule.

Princ Vilijam, unuk kraljice Elizabete II i princa Filipa, naslediće presto od svog oca princa Čarlsa, a potom će na presto sesti njegov najstariji sin princ Džordž.

To što je princu Filipu dodelila titulu princa nije jedina jedinstvena odluku koju je kraljica donela.

Foto:AP Photo/Alastair Grant

Godine 1960. kraljica Elizabeta i princ Filip su odličili da se razlikuju od prošlih kraljevskih porodica, koje nisu koristele svoje prezime.

Počeli su da koriste prezime Mauntbaten-Vindzor. Mauntbaten dolazi od Filipove porodice od bake i deke po majci.

Prema BBC njuzu, princ Filip je zatražio ovu promenu prezimena.

„Ja sam jedini čovek u zemlji koji ne sme da da prezime svojoj deci“, rekao je on kada je kraljica Elizabeta II bila nagovara da zadrži prezime Vindzor.

Dakle, kraljičina deca i unici mogu da koriste prezime Mauntbaten-Vindzor kada im to zatreba.

Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

Međutim, kraljevske porodice nemaju previše koristi od prezimena. Oni imaju svoje titule, na primer, princ Vilijam je vojvoda od Kembridža.

Princ Filip možda nije bio kralj, ali je stalno bio uz svoju suprugu. Tokom svog života je obavio više od 22.000 samostalnih kraljevskih angažmana, a sa kraljevskih dužnosti se povukao 2017. godine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar