Melinda Gejts i Bil Gejts
Melinda Gejts i Bil Gejts Foto:EPA/KAMIL ZIHNIOGLU

O razvodu Bila i Melinde Gejts se naširoko priča, a objava da se ovaj par rastaje izazvale je veliko interesovanje javnosti. CNN ističe da podela njihovog ogromnog bogatstva verovatno neće izazvati bes.

PROČITAJTE JOŠ:

Kao prvo, imaju mnogo novca koji moraju da podele. Osim toga, oni su se javno obavezali da će većinu svog novca dati u dobrotvorne svrhe. Ali postoji još jedan razlog zašto će njihov razvod proći bez drame. Piše se da već imaju imaju zaključen ugovor o razvodu.

U državi Vašington, gde je Melinda Gejts podnela zahtev za razvod, sporazum o razvodu promoviše „sporazuno rešavanje sporova“ i obavezuje sud ako iz nekog razloga ne utvrdi da to nije nepravidno prema jednoj strani kada je izvršeno.

Takav ugovor je tipičan za razvode parove koji imaju velika bogatstva, gde podela imovine može biti složena, rekao je advokat za razvode Rič Kasadi, koji nije uključen u proces razvoda Gejtsovih.

CNN piše da nijedan advokat koji zastupa par u procesu razvoda nije dogovorio na komentar. To što su Gejtsovi već sklopili sporazum za razvod, verovatno znači da su sa svojim advokatima već mesecima radili na tome, rekao je Kasadi.

Uskoro bivši supružnici su rekli da će nastaviti da rade zajedno kao supredsedavajući i poverenici Fondacije Bil i Melinda Gejts.

„Postoji 100 odsto razloga da mislimo da je razvod sporazuman“, rekao je advokat za razvode slavnih Vilijam Breslov.

„Sve ostalo ukazuje da će se ponašati na isti civilizovan način kao i tokom čitavog braka“, dodaje on.

Štaviše, ogroman količina imovine koja je u pitanju – neto vrednost Bila Gejtsa procenjena je na 145 milijarde dolara od 4. maja, prema Blumbergovom rangiranju milijardera – čini krajnje neverovatno da će se par boriti oko novca.

„Kada se bavimo ogromnim bogatstvom, bilo da neko dobije 50 odsto, 54 odsto ili 46 odsto imovine, to zaista nema razlike u njegovom životu, jer će imati dovoljno imovine da uradi sve šta poželi“, rekao je Danijel Džef, još jedan advoka za razvode koji zastupa veoma bogate klijente visokog profila.

Sporovi oko razvoda obično nastaju kada postoji pitanje starateljstva i kada nemaju puno prihoda ili imovine, tako da svaka osoba oseća potrebu da se bori oko svakog pitanja, dodaje Breslov.

U slučaju Bila i Melinde Gejts, ne primenjuje se nijedo, jer je njihovo troje dece odraslo i oni su među najbogatijim ljudima na svetu.

Par je zajedno radio na zajedničkim humanitarnim projektima i planira da veliki deo svog bogatstva donira u dobrotvorne svrhe. Oni su pokrenuli kampanju Davanja zakletve/zaveta, gde se najbogatiji ljudi na svetu obavezuju da će dati veći deo svog bogatstva u dobrotvorne svrhe.

Šta je tačno Gejtsovom sporazumu o razvodu nije poznato i verovatno nikada neće ni biti, rekli su advokati za CNN.

U slučajevima kada par visokog profila želi da drži stvari u privatnosti, postoje procedure koje im omogućavaju da dokumente u kojima se najviše toga govori, jednostavno ne odnesu na sud.

Umesto toga, na ugovor o razdvajanju će verovatno često pozivati u papirima za razvod, ali bez ikakvih detalja, rekao je Kasadi. Kada je reč o naznačavanju ko šta dobija, rekao je da se u dokumentima jednostavno može reči, pogledajte papire za razvod.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)