Foto: Profimedia, EPA/EFE

Zapovednik sa Zmijskog ostrva Bogdan Hockij ispričao je priču koja se krije iza čuvenog trenutka s početka rata, kada su ukrajinski vojnici ruskoj mornarici poručili - "Odj*bi!".

Taj trenutak postao globalni simbol otpora Ukrajinaca, a članovi jedinice sa Zmijskog ostrva su postali nacionalni heroji.

Manji broj vojnika sa ostrva se sada vratio na teritoriju pod kontrolom Ukrajine zajedno sa zapovednikom, koji je za Gardijan ispričao šta se dešavalo tog dana.

Hockij je 29-godišnji kapetan koji je nekoliko meseci pre invazije poslat da vodi ostrvsku graničnu stražu. Uoči početka rata i usled gomilanja ruske vojske, počeli su da se intenzivno pripremaju za moguću invaziju. Nedugo posle, u četiri ujutru, počeo je napad.

Foto: Ukrainian Ground Forces/Handout via REUTERS

Zapovednik je ispričao kako je ruski patrolni brod tog dana stigao do ostrva i rekao braniteljima da se predaju na šta oni nisu reagovali, nego su se spremali za odbranu.

U 10 sati ujutru je prvi projektil pao na ostrvo, a zatim je stigla i „Moskva“, ogromni ratni brod sa više od 500 članova posade, opremljen navođenim krstarećim projektilima.

Ukrajinci su se sklonili od bombardovanja, a Rusi su im uputili zahtev za predaju.

Foto: EPA-EFE/MAXAR TECHNOLOGIES

„Obećavali su nam posao, novac, karijeru u Rusiji. Niko nije bio spreman da prihvati njihovu ponudu“, rekao je zapovednik Hockij.

POGLEDAJTE JOŠ:

Nakon toga je usledio slavni momenat preko radioveze na kojem se čuje odgovor ukrajinskih branitelja: „Ruski ratni brode, od*ebi“.

Ono što se desilo nakon toga je rusko iskrcavanje na ostrvo oko 18 sati nakon što je pao mrak. Branitelji su se predali, nakon čega su brodom odvezeni u Sevastopolj na Krimu.

Hockij je odveden u zatvor u Rusiji, međutim nije hteo da otkrije da li je bio mučen.

BONUS VIDEO Bajden ne veruje Putinu: Zelenski oštro zapretio Rusima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare