Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia EPA-EFE/ROMAN PILIPEY, EPA-EFE/STRINGER, Yuliia Ovsiannikova / Sipa Press / Profimedia,EPA-EFE/GEORGE IVANCHENKO

General Valerij Zalužni odnedavno nije više biti glavni komandant Oružanih snaga Ukrajine. Njegov sukob sa predsednikom Vladimirom Zelenskim eskalirao je prošle nedelje, kada je navodno Zelenski i zatražio od generala da podnese ostavku. To se nije dogodilo, te je Zalužni smenjen, a na njegovu poziciju došao je Aleksandar Sirski. U međuvremenu, treba podsetiti na biografiju čoveka koji je tokom skoro dve godine trajanja rata prestavljao najveću noćnu moru za Ruse.

Da je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u sukobu sa komandantom Oružanih snaga te zemlje Valerijem Zalužnim, jasno je već nekoliko meseci. Međutim, poslednjih nedelja gotovo svakodnevno su se pojavljivale informacije da je Zelenski spreman da smeni generala. Ubrzo se to dogodilo, a njegova zamena je Aleksandar Sirski.

Aleksandar Sirski Foto:EPA-EFE/VITALII NOSACH

Sukobi u Kijevu

Prema izveštajima medija, Zelenski je prvo pokušao da smeni najvišeg ukrajinskog generala s položaja nudeći mu novi posao.

Zalužni je navodno odbio ponudu ukrajinskog predsednika da bude savetnik za odbranu u sklopu velike promene na vrhu ukrajinske vojske, ali i jedno ambasadorsko mesto.

Zelenski je rekao vojnom komandantu da će izgubiti posao bez obzira da li će prihvatiti novu ulogu. Ovi razgovori, prenosi FT, su se dogodili nakon što su lokalni mediji izvestili da je donesena odluka o otpuštanju generala Zalužnog nakon višemesečnih spekulacija o napetosti između njega i Zelenskog.

Volodimir Zelenski Foto:EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Anketa objavljena u decembru pokazala je da 88 posto Ukrajinaca veruje generalu. Takođe, on se pominjao kao čovek koji bi mogao da odnese ubedljivu pobedu na izborima u Ukrajini, ukoliko budu održani ove godine.

Zelenski i general Zalužnji su u svađi otkako je vojni vođa rekao da je rat s Rusijom „u zastoju“ u intervjuu za „The Economist“.

Njegova tvrdnja usledila je nakon što kontraofanziva Kijeva nije uspela da postigne svoje ciljeve prekida ruskog kopnenog mosta do okupiranog poluostrva Krim.

Dok su napetosti između političara i vojnika rasle, neki od predsednikovih najviših pomoćnika rekli su da je tvrdnja generala Zalužnog samo olakšala “rad agresora”.

Valerij Zalužni Foto:Not supplied / WillWest News / Profimedia

Ko je Valerij Zalužni

Na čelu ukrajinskih snaga nalazi se čovek zaslužan za preokrete na početku rata i neke od najvećih uspeha ukrajinske vojske – kao što je povratak kontrole nad Hersonom.

Zbog ove pobede dobio je nadimak „gvozdeni general“.

Na svoju sadašnju dužnost imenovan u julu 2021. godine. Zalužni je proglašen za heroja Ukrajine, ali malo ljudi van vojnih krugova je ikad čulo njegov glas. Retko daje intervjue, a jedna njemu bliska osoba kaže da većinu vremena provodi u kasarnama.

POGLEDAJTE JOŠ:

Dva meseca pre nego što su ruske snage pokrenule invaziju 24. februara, Zalužni je pripremao svoju vojsku za trenutak kada će doći do udara. Tajno, a ne odajući mnogo detalja čak ni sopstvenom ministarstvu odbrane, glavnokomandujući je raspoređivao pukove po severu zemlje, pre svega oko Kijeva, postavljao artiljerijske baterije i sisteme protivvazdušne odbrane. Pokreti trupa su vršeni na takav način da je neprijatelj verovao da su još stacionirani u svojim bazama. Ta odluka je bila ključna i odlučujuća u spasavanju Ukrajine.

Zalužni uživa i veliko poverenje zapadnih saveznika Ukrajine, koji se ne slažu sa željama Zelenskog o njegovoj smeni.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar