Emanuel Makron Foto:EPA-EFE/GONZALO FUENTES

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da je vreme da zapadni saveznici preuzmu veću odgovornost za Ukrajinu, i naglasio da sada nije vreme za kukavičluk.

Tokom obraćanja u Pragu, francuski predsednik istakao je da je došao trenutak u kom „u našoj Evropi kukavičluk nije prikladan“, javlja Rojters. Makron se suočio s kritikama mnogih zapadnih lidera nakon što je na samitu u Parizu o ukrajinskoj krizi otvoreno sugerisao slanje zapadnih trupa u Ukrajinu.

Osvrćući se na invaziju Rusije na Ukrajinu, Makron je konstatovao da su Francuska i Češka „svesne da je rat ponovo na našem tlu (u Evropi), da neke sile koje su postale nezaustavljive svakodnevno šire svoje pretnje i napadaju nas“, a da će Evropa morati da doraste istorijskom izazovu i pokaže hrabrost.

Volodimir Zelenski i Emanuel Makron Foto:EPA-EFE/THIBAULT CAMUS

Francuski zvaničnici su kasnije obrazložili da je Makron želeo da podstakne debatu i da su ideje o kojima je raspravljao uključivale neborbene trupe u ulogama kao što su deminiranje, pružanje granične zaštite ili obuke ukrajinskih snaga.

Tokom posete češkoj prestonici, očekuje se da će Makron raspravljati o planovima za finansiranje brze nabavke municije od trećih zemlja za u Ukrajinu, a francuski predsednik je insinuirao da će Pariz pomoći ovoj inicijativi, bez iznošenja detalja. Te planove je prethodnog meseca objavila Češka, uz podršku Danske, Kanade i drugih zapadnih saveznika, budući da se Ukrajina suočava s manjkom artiljerije, dok ruske trupe napreduju na istoku.

POGLEDAJTE JOŠ:

Jedno od ključnih pitanja za Francusku bi bilo potencijalno finansiranje češke inicijative, kako se Pariz dugo zalagao za korišćenje evropskih fondova za odbranu i industriju EU i protivio se korišćenju evropskih finansija van bloka. Uprkos Makronovoj podršci češkoj inicijativi, nekoliko francuskih diplomata je saopštilo da se Pariz i dalje protivi upotrebi evropskog novca, ali navode da postoji podrška bilateralnoj kupovini.

„Kao i Česi, i mi smo svesni da je neophodno nabaviti što više municije za Ukrajince, ali da to suštinski ne promeni našu viziju o tome da evropski resursi služe da osnaže evropsku industriju“ rekao je neimenovani diplomata.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar