FotoEPA EFE GONZALO FUENTES / POOL; ; Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia; Christoph Schmidt / AFP / Profimedia; AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia; FRANCE DEFENCE ARMY YOAN VALAT;

Francuski predsednik Emanuel Makron želi da preuzme globalno liderstvo u vezi sa pomoći Zapada Ukrajini i poveća smanjenu podršku Kijevu, ali u tom pokušaju nailazi na otpor francuskih političara. Istovremeno, Makron se suočava sa burnom reakcijom evropskih i NATO lidera zbog izjave da nije isključeno slanje evropske vojske u Ukrajinu. Ovim je, smatraju analitičari, nesmotreno otkrio svoje namere da on predvodi EU podršku Ukrajini, umesto Nemačke, ali da je postigao suprotan efekat.

Dok su ukrajinske snage potisnute na bojnom polju i postoji neizvesnost u vezi sa daljom vojnom pomoći Zapada, Makron je izjavio da je u pitanju odbrana Evrope i rekao da ne treba isključiti mogućnost da u budućnosti evropske nacije pošalju trupe u Ukrajinu. Ta Makronova izjava već je naišla na kritike francuske opozicije.

Emanuel Makron Foto:EPA-EFE/LUDOVIC MARIN

„Žrtvuje našu decu“

Liderka krajnje desnog Nacionalnog okupljanja Marin Le Pen rekla je da se Makron poigrava životima francuske dece, ne isključujući mogućnost raspoređivanja zapadnih trupa u Ukrajini.

Lider krajnje levice Žan-Lik Melanšon naveo je da suočavanje nuklearnih sila jednih protiv drugih predstavljalo, kako je rekao, „ludilo“.

Socijalistička partija i konzervativni Republikanci takođe su osudile Makronovu izjavu. Prema anketama, Makronova centristička liberalna stranka Preporod ima trenutno daleko manju podršku građana u odnosu na krajnju levicu i krajnju desnicu uoči evropskih izbora u junu.

Foto:EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Francuzi negoduju

Makronovo nastojanje da se pruži veća pomoć Ukrajini nije u skladu ni sa preovlađujućim stavom francuskih građana. Nedavne ankete pokazuju da samo 50 odsto Francuza podržava slanje pomoći Ukrajini u naoružanju Ukrajine. Prema anketama, samo 62 odsto Francuza podržava sankcije prema Rusiji, u poređenju sa 72 odsto na početku rata.

Ministar spoljnih poslova Francuske Stefan Sežurne izjavio je da bi francuske trupe mogle da imaju neborbenu ulogu u Ukrajini i da bi mogle da pomažu u uklanjanju mina, sajber odbrani i proizvodnji oružja.

Sežurne je rekao poslanicima da moraju da se razmotre nove akcije za podršku Zapada Ukrajini.

„Neke od tih akcija bi mogle zahtevati prisustvo na ukrajinskoj teritoriji, bez prelaska praga borbe. Ništa ne treba isključiti“, naveo je Sežurne.

Stefan Sežurne i Analena Berbok Foto:Tanjug/Soeren Stache/dpa via AP

Makronova izjava izazvala je niz odgovora saveznika koji su saopštili da nemaju nameru da šalju trupe u Ukrajinu.

Evropa i NATO protiv

Makron je, u svom govoru, napomenuo da su sve opcije otvorene kako bi se sprečilo da Rusija dobije rat protiv Ukrajine iako još uvek „nema konsenzusa“ oko odluke. Ovo je izazvalo burnu reakciju Kremlja, ali i Evrope, čiji lideri poručuju da neće biti slanja trupa u Ukrajinu.

„Nema konsenzusa o slanju trupa u ovom trenutku. Ništa ne treba isključiti. Učinićemo sve kako Rusija ne bi pobedila. Poraz Rusije je neophodan za evropsku bezbednost“, poručio je Makron.

On je dodao da će evropske zemlje uvesti dodatne sankcije onim zemljama koje pomažu Rusiji da zaobiđe restriktivne mere koje su joj uvedene. Samitu u Franuskoj je prisustvovalo oko 20 evropskih lidera koji su želeli da pošalju poruku predsedniku Rusije Vladimiru Putinu o evropskoj odlučnosti kada je reč o podršci Ukrajini.

Burna reakcija Kremlja

Pojava NATO vojnika na teritoriji Ukrajine dovešće do direktnog sukoba sa Ruskom Federacijom i eskalacije situacije, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Dmitrij Peskov Foto: Pavel Bednyakov / Sputnik / Profimedia

Peskov je, odgovarajući na pitanje novinara kakav je rizik od eskalacije i direktnog sukoba sa NATO-om u slučaju pojave vojnika Alijanse na teritoriji Ukrajine, istakao da u tom slučaju ne treba govoriti o verovatnoći, već o neizbežnosti sukoba, prenosi Interfaks. Peskov je, osvrćući se na izjavu predsednika Francuske Emanuela Makrona da nema konsenzusa o slanju vojnika evropskih zemalja u Ukrajinu, ali da „ništa ne treba isključiti“, rekao da diskusije zapadnih zemalja o mogućnosti slanja njihovih vojnika u Ukrajinu predstavljaju novi, veoma važan elemenat.

„Svi drugi elementi u govoru francuskog predsednika su već na ovaj ili onaj način iznošeni i mi smo ih već uzeli u obzir“, rekao je Peskov, dodajući da je Moskvi dobro poznat Makronov stav da „Rusiji treba naneti strateški poraz“.

Dodao je da je jedan broj zemalja koje su učestvovale na jučerašnjem skupu u Parizu o podršci Ukrajini ima „prilično trezvenu procenu potencijalne opasnosti takvog poteza i potencijalne opasnosti od direktnog uvlačenja u gorući sukob“.

#related-news_0

Šolc: Nećemo slati trupe

Nemački kancelar Olaf Šolc poručio je da evropske zemlje i članice NATO-a neće poslati trupe u Ukrajinu.

„Razgovaralo se o tome da ono što je od početka dogovoreno među saveznicima, važi i za budućnost, a to je da neće biti vojnika evropskih zemalja ili članica NATO-a na tlu Ukrajine“, rekao je Šolc nakon samita evropskih lidera koji je održan u Parizu.

On je istakao da su evropske države spremne da nabave oružje iz trećih zemalja, van Evrope, kako bi ubrzale isporuku vojne pomoći Ukrajini.

Slanje kopnenih trupa u Ukrajinu odbacio je i nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

BONUS VIDEO „Navaljni mučen do smrti u Putinovom logoru“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar