Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Međureligijska molitva u organizaciji Đakovačke biskupije – prvi put održana ispod spomenika Kameni cvet na mestu nekadašnjeg ustaškog konclogora Jasenovac - iskazala je poštovanje prema žrtvama, ustala protiv mržnje i prezira prema njima i založila se za oproštaj. "Ova naša međureligijska molitva želi da bude govor snažniji od glasa omalovažavanja i prezira žrtava bilo koje vere ili nacije na našim prostorima kojima je naneseno nasilje, nastojanje da svetlo na hrvatskom nebu ne bude 'zastrto oblacima mržnje'. Jer mržnja prema bratu najveće je obeščašćenje Boga, koji je stvorio svakog čoveka i ne mrzi nikoga", kazao je domaćin, požeški biskup Antun Škvorčević, koji je i predsednik Veća Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog.

„Jasenovačkim i drugim žrtvama bilo koje nacionalne, verske, ideološke ili neke druge pripadnosti iskazujemo poštovanje, molimo mir njihovim dušama i verničkom kulturom spomena, oslobođena osvetničkih misli i osećaja promovišemo pomirenje i bratstvo među ljudima. Jer, kako nas je podsetio papa Franjo i za vreme svoga nedavnog boravka u Iraku: ‘bratstvo je jače od bratoubilaštva, nada je jača od smrti, mir je jači od rata'“, poručio je Škvorčević.

Znak božijeg praštanja

„Kako jeruzalemski hramovi imaju samo jedno geslo – ‘oprosti im gospode, jer ne znaju što čine'“, kazao je episkop pakračko- slavonski Jovan Ćulibrk.

„Tako i ovde“, nastavio je Ćulibrk, „ovo mesto stradanja prvo je porodilo ovaj betonski cvet, pa je onda na jedvite muke i uz mnoge zabrane porodilo hram ovde u odsjaju Jeruzalema, u Jasenovcu, pa je porodilo manastir i ko zna šta će Bog silni spustiti ovde na zemlju među nas, da označi ovu žrtvu ovde u Jasenovcu, koja je svečovečanska, sveujedinjujuća, kao što vidimo ovde među nama, i koja je ovde znak božjega praštanja“.

„Niko ne želi da sakrije istinu ili umanji težinu onoga što je učinjeno“, poručio je apostolski nuncij u Hrvatskoj  Đorđo Lingva.

„Ali“, dodao je, „neosporna je ova istina: kakav god da je bio zločin, nadilazi ga oprost, onaj oprost koji ide sve do opravdanja“.

„Molim oprost u ime svih onih koji su ovde ili drugde okrvavili ruke zločinima protiv čovečnosti. Samo tako možemo ponovno pogledati u oči jedni drugima kao braća“, poručio je Lingva.

Glavni rabin Koordinacije jevrejskih opština u Hrvatskoj Lučano Moše Prelević pomolio se u ime jevrejske verske zajednice u Hrvatskoj.

„O predobri Bože, usliši molitvu naših milih pokojnika koji mole za nas. Smiluj se zbog velikog imena svog, i radi onih koji su zverski ubijeni zbog svetosti imena tvog, što su spaljeni u vatri, udavljeni u vatri i plinskim komorama jer su ostali verni tebi, te nam daj dug i sretan život. Amen“, pomolio se Prelević.

U ime Islamske vjerske zajednice (IVZ) u Hrvatskoj pomolio se zamenik predsednika Mešihata IVZ Mevludi ef. Arslani.

„Molimo te, Bože dragi, da tuga bude nada, da osveta bude pravda, da suza bude molitva da se više nikome i nikada ne ponovi Jasenovac i nijedan zločin ovoga sveta. Amin“, pomolio se Arslani.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar