Zoran Zaev
Zoran Zaev Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je večeras u Briselu da očekuje da EU ispuni obećano i da sa njegovom zemljom započne pristupne pregovore u prvoj polovini ove godine. "Predstavnici EU znaju i razumeju da naš makedonski identitet i makedonski jezik nisu i ne mogu nikad biti (tema) za pregovore. Znaju i razumeju da to nikada nije bilo, niti treba da bude na evropskom stolu za pregovore o članstvu Severne Makedonije u EU", istakao je Zaev.

On je neposredno pred sastanak sa potpredsednikom Evropske komisije Žozepom Borelom, rekao da dolazi u Brisel sa porukama koje lideri institucija EU dobro znaju, razumeju i odobravaju.

Zaev je istakao da je Severna Makedonija mnogo uradila i da je sada vreme da EU isporuči obećano i to bez odlaganja.

„Republika Severna Makedonija je završila sve svoje obaveze koje proizlaze iz liste kriterijuma za početak završnog pregovaračkog procesa za pristupanje u članstvo EU. To je Evropska komisija prepoznala u njenim izveštajima za napredak Evropskom savetu i liderima zemalja članica veoma jasno stavila do znanja da (naša) zemlja ima bezuslovnu preporuku za početak pregovora“, rekao je Zaev.

Premijer Severne Makedonije je precizirao da očekuje odluku za prihvatanje Pregovaračkog okvira, održavanje prve medjuvladine konferencije sa EU i da početak pregovora bude ozvaničen još za vreme portugalskog predsedavanja Unijom.

„Predstavnici EU znaju i razumeju da naš makedonski identitet i makedonski jezik nisu i ne mogu nikad biti (tema) za pregovore. Znaju i razumeju da to nikada nije bilo, niti treba da bude na evropskom stolu za pregovore o članstvu Severne Makedonije u EU“, istakao je Zaev.

Sofija je u decembru prošle godine stavila veto na usvajanje Pregovaračkog okvira i početak pregovora EU sa Skopljem, uz obrazloženje da Severna Makedonija ne ispunjava dogovor o dobrosusedstvu, ali i zahtevom da prizna bugarske korene makedonskog identiteta i jezika.

Zaev je dodao da je Severna Makedonija „u svakom trenutku spremna i da ima apsolutno dobru volju da o pitanjima bilateralnog karaktera razgovara sa Bugarskom u svako vreme i bez toga da to utiče na njeno pristupanje EU“.

Premijer Severne Makedonije je, kako je saopštila vlada u Skoplju, u Brisel doputovao na poziv Borela da bi večeras prisustvovao radnoj večeri sa liderima zemalja Zapadnog Balkana na kojoj će se razgovarati o aktuelnim pitanjima za region u kontekstu napretka procesa pristupanja EU.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram