Marija Zaharova Foto:EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Ruska hipotetička upotreba nuklearnog oružja može se desiti isključivo u vanrednim okolnostima i biće moguća samo u odbrambene svrhe, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Ruska politika nuklearnog odvraćanja je striktno defanzivna. Hipotetička upotreba nuklearnog oružja je jasno ograničena vanrednim okolnostima u okviru striktno odbrambenih ciljeva“, rekla je ona ;na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u ​​Sankt Peterburgu (SPIEF).

Zaharova je istakla da je Moskva u potpunosti posvećena principu neprihvatljivosti nuklearnog rata u kome, kako navodi, ne može biti pobednika i nikada ne sme da se desi, prenosi TASS.

„Dosledno pozivamo sve druge strane da se pridruže zajedničkoj izjavi lidera pet nuklearnih država o sprečavanju nuklearnog rata i neprihvatljivosti trke u naoružanju“, rekla je ona.

Istovremeno, ona nije isključila da bi Rusija mogla da promeni svoju odluku da suspenduje sporazum o smanjenju strateškog naoružanja (Novi START).

„U ovom slučaju, da, samo ako Vašington pokaže političku volju i uloži napore da ublaži tenzije i deeskalaciju i stvori uslove za nastavak punog funkcionisanja sporazuma“, dodala je Zaharova.

PROČITAJTE JOŠ:

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je ranije danas da alijansa ;ne vidi naznake da je Rusija promenila svoj nuklearni stav nakon izjava beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da je njegova država od Moskve dobila nuklearno oružje za koje se ne libi da upotrebi.

Lukašenko je u utorak izjavio da ne bi oklevao da naredi upotrebu ruskog taktičkog nuklearnog naoružanja, koje bi trebalo da bude raspoređeno u Belorusiji, ako njegova država bude napadnuta.

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je ranije ove godine da planira raspoređivanje nuklearnog oružja kratkog dometa u Belorusiji i naglasio da će Moskva zadržati kontrolu nad tim oružjem.

BONUS VIDEO: Velikom vojnom paradom obeležen Dan pobede u Moskvi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar