Marija Zaharova Foto:Maksim Konstantinov / Zuma Press / Profimedia

Neuspeli pokušaj ubistva ruskog milijardera i izvršnog direktora grupe Cargrad Konstantina Malofejeva predstavlja još jedan primer zločinačke prirode kijevskog režima, koji pribegava terorističkim metodama, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Neuspeli pokušaj ubistva Konstantina Malofejeva je još jedan primer duboko zločinačke prirode kijevskog režima, koji ne izbegava otvorene terorističke metode u suzbijanju neslaganja, dodajući na dugačku listu svojih gnusnih zločina nad civilnim predstavnicima medijskog prostora“, istakla je Zaharova, preneo je TASS.

Prema njenim rečima, ista šema sa auto-bombom korišćena je u avgustu 2022, kada je ubijena novinarka Darja Dugina.

„Ranije, u aprilu 2022. godine, uspeli smo da na vreme sprečimo pokušaj terorističkog napada na jedan broj istaknutih ruskih novinara i medijskih ličnosti, koji je pripremljen posebno po nalogu ukrajinskih bezbednosnih agencija“, naglasila je Zaharova.

Ona je upozorila da sajt „Mirotvorac“, koji su, kako tvrdi, napravile ukrajinske snage bezbednosti i koji „otvoreno podstiče na nasilne zločine“ nad ljudima nepoželjnim režimu u Kijevu, nastavlja da radi nesmetano. Po njenom mišljenju, takve akcije se sprovode uz dozvolu Zapada.

„Pored direktne umešanosti ukrajinskih vlasti u planiranje i činjenje pomenutih i brojnih drugih zločina, posebno treba istaći namerno nečinjenje specijalizovanih međunarodnih agencija za ljudska prava, koje režim Zelenskog vidi kao zeleno svetlo za nastavak takvih praksi“, napomenula je Zaharova.

Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) saopštila je ranije da je osujetila pokušaj ubistva osnivača televizijskog kanala Cargrad. Kako navodi FSB, zločin je organizovao Denis Kapustin, rođen 1984. godine, ruski državljanin, osnivač i vođa takozvanog Ruskog dobrovoljačkog korpusa.

Kapustin je, kako navodi TASS, planirao da podmetne improvizovanu eksplozivnu napravu ispod automobila Malofejeva i protiv njega je podneta krivična prijava za teroristički akt i nezakonitu trgovinu eksplozivnim napravama.

***

BONUS VIDEO: Marija Zaharova u poseti Lavrovu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar