Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Na konstitutivnoj sednici novoizabrane Vlade Severne Makedonije određena su četiri zamenika premijera Zorana Zaeva, od kojih trojica iz SDSM i jedan iz manjeg vladinog partnera albanske partije DUI.

Kako se navodi u saopštenju, ministar za politički sistem i odnose među zajednicama Artan Grubi (DUI) biće prvi zamenik premijera, Ljupčo Nikolovski (generalni sekretar SDSM) je zamenik za borbu protiv korupcije, Fatmir Bitići (SDSM) za ekonomska pitanja i Nikola Dimitrov (SDSM) je zamenik premijera za evropska pitanja.

Kako je objavila Televizija Telma, premijer Zaev je dao uputstvo vladinim službama da se pripreme izmene Poslovnika kako bi se uvela funkcija prvi potpredsednik, koja do sada nije postojala, što je jednostavnija procedura od menjanja Zakona o vladi, za šta bi bili potrebni rasprava i glasanje u parlamentu.

Na današnjoj, prvoj sednici nove vlade Severne Makedonije, koja je izabrana u nedelju pred ponoć, imenovani su predsednici i članovi osnovnih vladinih komisija.

U novom kabinetu Zaev ima 19 ministara, sedam manje nego u njegovoj prethodnoj vladi.

Nova koaliciona vlada starih partnera SDSM i DUI, koji su zajedno bili na vlasti od juna 2017, dogovorena je prošle sedmice posle kraćih pregovora.

Vladajuću većinu čine koalicija SDSM Zorana Zaeva sa Besom Biljala Kasamija „Možemo“, u kojoj je i više od 20 manjih partija uključujući stranke svih manjih etničkih zajednica, DUI Alija Ahmetija i DPA Menduha Tačija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar