Zoran Zaev
Zoran Zaev Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Mandatar za premijera Severne Makedonije i lider SDSM Zoran Zaev izjavio je da će u novoj vladi uvesti funciju prvog vicepremijera, koji će biti predlog albanskog partnera – stranke DUI.

On je negirao da je to uvod u federalizaciju države i promenu političkog sistema, odbacujući i špekulacije da će kod potpsivanja odluka biti potreban „povezan“ potpis premijera i prvog vicepremijera.

Pročitajte još:

„Nema nikavih promena zakona. Prvi vicepremijer znači da će menjnati Zaeva kada je odsutan, u vođenju sednica ili prijemu delegacija i slično. Zna se da premijer potpisuje i da nema nikavih vezanih potpisa“, rekao je lider SDSM.

Zaev je rekao da planira da buduća vlada Severne Makedonije ima četiri vicepremijera.

„Tri su na predlog SDSM, jedan je drugog parntnera po veličini DUI i ibiće imenovan kao prvi vicepremijer. Ovo je, između ostalog, zbog bolje koordinacije dve poltičke partije u delu preuzimanja odgovrnosti“, rekao je mandatar za sastav nove vlade Severne Makedonije Zoran Zaev.

Albanska partija DUI je za prvog zamenika premijera predložila generalnog sekretara stranke Artana Grubija, koji će biti i ministar za politički sistem, dok je SDSM za vicepremijere predložio generalnog sekretara Ljupča Nikolovskog (za brobu protov korupcije), Nikolu Dimitrova (za evropska j) i Fatmira Bitćija (za ekonomska pitanja).

Tagovi