London, protest, kovid, koronavirus
Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Hiljade demonstranata marširalo je sinoć ulicama Londona zbog najnovijih ograničenja koje je vlada uvela zbog širenja omikron soja. U jednom momentu došlo je do sukoba policije koja je obezbeđivala skup i protivnika mera, pri čemu je nekoliko policajaca povređeno.

POGLEDAJTE JOŠ:

Veliki broj ljudi okupio se na Trgu u Londonu u okviru „Mitinga slobode“, kako je protest nazvan na društvenim mrežama.

Demonstranti su uzvikivali „sram vas bilo“ dok su se sukobljavali sa policijom, pri čemu je nekoliko policajaca lakše povređeno.

Video objavljen na društvenim mrežama pokazuje kako se policija i demonstranti guraju, nakon čega je grupa mladića uspela da dođe do pripadnka snaga bezbednosti.

 

Okupljeni su nosili plakate sa sloganima „Ne kovid pasošima“ i „Zajedno smo jači“. Prizor koji je mnoge iznenadio je kada su demonstranti postavili transparent sa neočekivanom porukom, i to na statui Vinstona Čerčila na Trgu.

„Ja nisam tvoj pacijent, možeš da zadržiš svoju jebenu iglu“, vijorilo se pored statue nekadašnjeg britanskog premijera.

Dok su neki podržali proteste, insistirajući da su uglavnom bili mirni, lekari upozoravaju da se omikron soj ubrzano širi Velikom Britanijom, zbog čega su masovna okupljanja veliki rizik.

U subotu je potvrđeno više od 10.000 novih slučajeva nove varijante koronavirusa. Demonstranti su prkosili upozorenjima gradonačelnika Londona Sadika Kana, koji je izrazio zabrinutost zbog „ogromnog porasta“ slučajeva omikrona u prestonici i pozvao Londonce da dobiju prime vakcinu.

BONUS VIDEO Maja Sever: Napadi na novinare tokom protesta u Zagrebu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare