Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Radovi na obnovi pariske katedrale Notr Dam, u kojoj je u aprilu 2019. godine izbio veliki požar, mogli bi da traju još 15 ili 20 godina, kazao je rektor katedrale Patrik Šove.

Šove je, nakon ceremonije povodom Velikog petka u crkvi Saint-Germain l’Auxerrois, u kojoj će se održavati mise zbog obnove Notr Dama i u koju su privremeno premeštene neke relikvije iz katedrale, kazao da bi pariska katedrala i njena esplanada mogli da budu gradilište još 15 ili 20 godina.

„Mogu da garantujem da ima posla“, rekao je Šove.

POGLEDAJTE JOŠ:

U danima nakon požara, francuski predsednik Emanuel Makron odredio je petogodišnji rok za obnovu – do 2024. godine, kada je planirano da Pariz bude domaćin Letnjih olimpijskih igara. Međutim, mnogi smatraju da je do tada nerealno dovršiti ogroman projekat.

Planirani radovi uključuju preuređenje esplanade ispred katedrale, koju je svake godine pre požara posećivalo oko 20 miliona turista.

Požar u srednjovekovnom simbolu Pariza i Francuske izbio je u aprilu 2019. godine. Vatrena stihija u potpunosti je uništila krov i 93 metra visoki toranj na katedrali.

Više od 500 vatrogasaca učestvovalo je u gašenju požara i uz velike napore uspeli su da spasu severni toranj sa zvonom i glavni objekat katedrale.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar