Foto: HOUPLINE RENARD / Sipa Press / Profimedia

Radnici koji "oživljavaju" katedralu Notr Dam u Parizu, neumorno rade već 11 meseci od kako je požar uništio ovaj biser francuske prestonice, star 850 godina.

Restauratorski radnici iz dana u dan polako vraćaju lepotu čuvenoj katedrali, obigravajući oko nje na brojnim skelama oko krova, dok se neki spuštaju niz fasadu katedrale.
Tog petog aprila 2019. godine ceo svet gledao je kako vatra „proždire“ katedralu, uzrokujući urušavanje krova ove gotske zgrade.

Foto: HOUPLINE RENARD / Sipa Press / Profimedia

Tada se na hiljade ljudi okupilo na ulicama oko katedrale, posmatrajući plamen u tišini. Neki su čak i plakali, dok su drugi pevali himnu ili izgovarali molitve. Na sreću glavni objekat, uključujući dva zvonika, je sačuvan. Predsednik Emanuel Makron nazvao je to „strašnom tragedijom“. Obilazeći ono što je od katedrale ostao, predsednik je rekao da je katedrala građevina „za sve Francuze“, uključujući i one koji nikad nisu bili tamo.

Foto: FRANCOIS GUILLOT / AFP / Profimedia

„Zajedno ćemo obnoviti Notr Dam“, rekao je hvaleći „ekstremnu hrabrost“ i „profesionalizam“ vatrogasaca. Predsednik je postavio petogodišnji cilj njegove obnove.

U oktobru 2019. francusko ministarstvo kulture saopštilo je da je prikupljeno gotovo bilion evra (850 miliona funti). Prošlog decembra, u katedrali, prvi put nakon više od 200 godina nije održana Božićna misa, jer su radovi bili u toku.

Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

U ponoć je održana ponoćna misa u obližnjoj crkvi Saint-Germain l’Aukerrois. Uneskova svetska baština, Notr-Dam je simbol Pariza još od 1200. godine.

Pre požara, katedrala je svake godine primala gotovo 13 miliona posetilaca, više od Ajfelove kule. Izgradnja Notr-Dama na ostrvu Il de la site počela je pod vladavinom Luja VII 1163. godine.

Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Prvi kamen gotske građevine postavljen je u prisustvu pape Aleksandra III, ali izgradnja nije završena do 1345. godine. Obeležje je svoje ime dobilo po jednom od književnih remek dela zemlje, Viktora Igoa „Grbavica Notr-Dam“.

Foto: HOUPLINE RENARD / Sipa Press / Profimedia

Posljednji put katedrala je pretrpela velika oštećenja tokom Francuske revolucije. Preživela je dva svetska rata uglavnom netaknuta.