Foto:EPA/GIL COHEN MAGEN/POOL

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) osudilo je pripadnika Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) Borisa Bošnjaka na deset godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva, a Miodraga Grubačića na pet i Iliju Đajića na šest godina zatvora.

Bošnjak je nekadašnji pripadnik Sedmog bataljona Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS), koji je obavljao dužnost komandira straže u bivšoj kasarni „Moša Pijade“ u Bileći, na jugoistoku BiH, dok su Grubačić i Đajić bili stražari.

Oni su osuđeni za zločine počinjene od maja do augusta 1992. godine nad zatvorenicima u bivšoj kasarni “Moša Pijade” u Bileći.

Optužnica ih tereti da su učestvovali u fizičkom i psihičkom zlostavljanju civilnog stanovništva bošnjačke, hrvatske i druge nesrpske nacionalnosti iz opština Gacko, Nevesinje, Stolac, Mostar i Bileća i omogućavali drugima da ulaze u kasarnu i zlostavljaju zatočenike.

Za zločine u Bileći, Sud BiH je 2016. godine osudio Gorana Vujovića na šest, Miroslava Duku na 12, a Željka Ilića na pet godina zatvora, navodi Radio Slobodna Evropa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar