Ranko Radulović Foto: E-Stock_petar_jovanovic

Ranko Radulović je optužen da je tokom jula i avgusta 1992. godine, zajedno sa drugim osobama vršio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti, učestvovao u napadu na civilno stanovništvo i naselja, a taj napad završio se smrću žrtava.

Tužilac Posebnog odeljenja za ratne zločine pri Tužilaštvu BiH podigao je optužnicu protiv Nikšićanina Ranka Radulovića (60) za zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okolnih mesta tokom 1992. godine, prenosi portal Klix.

Radulović je osumnjičen da je za vreme rata i širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okoline, u svojstvu pripadnika VRS, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vreme rata.

Radulović je optužen da je tokom jula i augusta 1992. godine, zajedno sa drugim osobama vršio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti, učestvovao u napadu na civilno stanovništvo i naselja, a taj napad završio je smrću žrtava.

“Takođe se tereti da je učestvovao u uzimanju taoca, kao i u protivpravnom, samovoljnom i vojnim potrebama neopravdanom uništavanju imovine u velikim razmerama, učestvovao u protivzakonitom zatvaranju civila, pomagao u prisiljavanju devojaka bošnjačke nacionalnosti na seksualni odnos ili s njim izjednačene seksualne radnje – silovanje, kao i počinio više puta silovanje više žrtava”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Radulović je optužen za krivično delo – Zločin protiv čovečnosti.

Tužilaštvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem oko 50 svedoka, među kojima je sedam svedoka sa dodeljenim merama zaštite, kao i prilaganjem oko 200 materijalnih dokaza. Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH, piše Klix.ba.

Ranko Radulović se trenutno nalazi u zatvoru, a pre dva meseca izboden je u zatvoru, kada ga je napao pritvorenik Nikola Drecun.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar