Foto: AP Photo/Darko Vojinovic, File

Odgovarajući na pitanja novinara na Brdu kod Kranja, predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je o "novoj armaturi" pregovora sa Prištinom. Na pitanje da li je predlog diplomata sa Zapada da Srbija i Kosovo naprave dogovor po modelu dve Nemačke, Vučić je odbio direktno da odgovori, ali je naveo da je "sve drugačije u odnosu kako je ranije bilo".

„Ja još neću o tome da govorim, ali da – sve je potpuno drugačije u odnosu na to što je bilo. Biće mnogo dolazaka i odlazaka raznih stručnjaka. I to zbog dve stvari: Jedna je ta da niko ne želi novi sukob na Balkanu, a druga stvar, koju ljudi potcenjuju obično, to je da oni žele da Putinu izvuku argument Kosovo iz ruku koji on, u razgovorima sa svim zapadnim moćnicima, koristi i rekao: ‘Ako ste vi mogli da napravite presedan sa Kosovom, mogu i ja'“, objasnio je predsednik Srbije.

Pročitajte još...

On kaže da je to razlog zašto se žuri predstavnicima Zapada da reše problem Kosova.

„To je za nas ne laka situacija, ali ne bavite se ovim poslom da bi vam bilo lako“, rekao je on.

Predsednik Srbije se građanima obratio dan posle sastanka sa Miroslavom Lajčakom, evropskim posrednikom u dijalogu, i Emenuelom Bonom i Jensom Pletnerom, savetnicima Emanuela Makrona i Olafa Šolca. Vučić je rekao da je od njih dobio predlog potpuno nove “armature” razgovora i pregovora u Briselu, koji bi trebalo da dovedu do brzog konačnog rešavanja svih nerazjašnjenih pitanja na Kosovu.

Šta ta “potpuno nova armatura” pregovora podrazumeva, nije precizirao.

Pojedini analitičari su nagoveštavali da će Zapad insistirati na ubrzanom rešavanju kosovskog pitanja, odnosno na potpisivanju sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom. Prema nekim tumačenjima, EU i njene najveće sile Nemačka i Francuska smatraju da potpisivanje konačnog sporazuma treba ubrzati, kako Kosovo ne bi postalo adut Vladimiru Putinu u pregovorima oko Krima i stavka za trampu, kad na to dođe red.

Aleksandar Vučić je izjavio i da je Srbija postala kolateralna šteta sukoba velikih sila i njihovih nerešenih situacija u prošlosti.

BONUS VIDEO: Aleksandar Vučić u raspravi sa hrvatskim novinarima o odlikovanju Vojislava Šešelja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare