Foto:Goran Srdanov/Nova.rs, SPUTNIK / KREMLIN POOL/ CLEMENS BILAN/EPA-EFE

Poljski operater naftovoda PERN saopštio je da su njegovi automatizovani sistemi za detekciju otkrili curenje na jednoj liniji naftovoda Družba, koji prenosi naftu iz Rusije u Evropu. Ova informacija dolazi nakon što su se Srbija i Mađarska dogovorile o izgradnji naftovoda koji bi omogućio da se Srbija snabdeva jeftinijom naftom priključenjem upravo na naftovod Družba, čije ime na ruskom jeziku znači "prijateljstvo".

PERN je nakon otkrivanja curenja na naftovodu Družba istakao da još uek nije jasno šta je moglo da izazove curenje, koje je otkriveno u utorak uveče.

Međutim, poljski zvaničnik zadužen za energetsku infrastrukturu Mateuš Berger, rekao je za Rojters da „može da se govori o slučajnoj šteti“. Naglasio je da trenutno nema razloga da se veruje da je do curenja došlo zbog sabotaže.

U saopštenju na svojoj veb stranici, poljski operater PERN je istakao da je curenje locirano na oko 70 kilometara od zapadnog grada Plocka i da se nalazilo na glavnoj ruti kojom se sirova nafta transportuje u Nemačku.

„Uzrok incidenta je za sada nepoznat. Odmah je obustavljeno pumpanje na pogođenoj deonici. Linija 2 naftovoda normalno funkcioniše. U ovom trenutku, sve PERN-ove službe (tehničke, operativne, interna vatrogasna brigada i zaština životne sredine), preduzimaju akcije u skladu sa algoritmima predviđenim za ovu vrstu akcije“, navode iz PERN-a.

Portparolka češkog operatera gasovoda MERO rekla je da nije otkrivena nikakva promena u tokovima prema Češkoj.

Izveštaji o curenju dela naftovoda u Poljskoj izazvali su zabrinutost u čitavoj Evropi, naročito nakon što su eksplozije izazvale ozbiljnu štetu na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2 koji prenose ruski gas preko Baltičkog mora. Većina svetskih lidera već je upozorila da bi Evropa ove zime mogla da se suoči sa teškom energetskom krizom, nakon što je Rusija prekinula isporuke gasa, zbog sankcije koje je EU uvela Ruskoj Federaciji.

Mapa: Nova.rs

Srbija i Mađarska za spajanje sa Družbom

Iako je Nemačka jedna od evropskih zemalja koje su najugroženije prvenstveno eksplozijama na Severnom toku, a potom i curenjem naftovoda Družba, ni Srbija neće izbeći probleme.

Naime, Srbija i Mađarska dogovorile su se pre tri dana o izgradnji naftovoda koji bi omogućio da se Srbija snabdeva jeftinijom naftom priključenjem na naftovod Družba.

Izgradnja novog dela naftovoda dogovorena je, pošto je Evropska unija (EU) uvela novi, osmi po redu paket sankcija Rusiji. Tim paketom sankcija se ograničava uvoz ruske sirove nafte, što je uticalo i na dotok nafte u Srbiju.

Ovu informaciju potvrdio je portparolmađarske vlade Zoltan Kovač, koji je istakao da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban dogovorili izgradnju naftovoda, kako bi Srbija mogla da se snabdeva jeftinijom naftom sa Urala.

Rampa iz Hrvatske

Srbija se odlučila na ovakav potez zbog činjenice da, zbog osmog paketa sankcija Rusiji, energenti preko naftovoda Janaf, neće stizati u Srbiji.

Foto: Shutterstock/Antonio Ahel/ATAImages/EPA-EFE/SERGEI BOBYLEV / SPUTNIK / KREMLIN/JULIEN WARNAND

Prvobitno je predviđen izuzetak od sankcija, odnosno planirano je da se dozvoli transport ruske nafte iz hrvatske luke Omišalj naftonovodom Janaf do Pančeva.

Međutim, nakon intervencije nekoliko članica EU, među kojima je i Hrvatska, ova odluka je promenjena, a Srbija je ostala bez nafte koja je stizala preko Janafa.

PROČITAJTE JOŠ:

Šta znamo o Družbi?

Naftovod Družba jedan je od najvećih na svetu. On prevozi naftu od istočnog dela evropske Rusije do tačaka u Ukrajini, Belorusiji, Poljskoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj i Austriji. Ovaj naftovod dugačak je oko 4.000 kilometara.

Odluka o izgradnji naftovoda iz pravca SSSR u Poljsku, Čehoslovačku, Istočnu Nemačku i Mađarsku, potpisana je u Pragu 18. decembra 1958. godine, a izgradnja je počela 1960. godine.

Naftovod počinje u Almetjevsku u Tatarstanu, srcu Rusije gde se skuplja nafta iz zapadnog Sibira, Urala i Kaspijskog mora. Teče do Mazira u južnoj Belorusiji, gde se naftovod grana na severni i južni krak. Severni krak prelazi ostatak Belorusije preko Poljske do Nemačke. Severni krak je takođe povezan naftovom Plock-Gdanjsk sa terminalom Naftoport u Gdnjasku koji se koristi za reeksport nafte.

Južni krak prelazi na jug kroz Ukrajinu. U Užgorodu se naftovod deli na liniju do Slovačke i Mađarske. Linija kroz Slovačku je ponovo podeljena u blizini Bratislave: jedna krak vodi ka Češkoj, a drugi ka jugu ka Mađarskoj. Naftovod Družba prelazi 45 rekai oko 200 železničkih i drumski puteva.

Kontroverze 

Poslednjih nekoliko godina, Rusija i Ukrajina su imale nekoliko sporova oko tranzitnih naknada, jer glavni gasovodi i naftovodi koji snabdevanju Evropu naftom i gasom idu preko Ukrajine. Sporovi traju od 2009. godine i odnose se prvenstvo na prirodni gas.

Isporuka nafte je obustavljena 20. aprila 2019. godine zbog visoke koncentracije organskog hlorida pronađenog u cevovodu. Ova hemijska jedinjena kontaminirala su naftovod i opremu u Rusiji i Evropu, uzrokujući ekonomsku štetu od milijardi dolara. Istraga je dovela do hapšenja nekoliko osoba u Rusiji za koje se veruje da su krali naftu.

Belorusija je u februaru 2020. godine zapretila da će preuzti naftu iz naftovoda Družba ako joj Rusija ne isporuči potrebne količine sirove nafte. Isporuke ruske nafte Belorusiji nisu bile dogovorene 2020. godine.

BONUS VIDEO: Curenje u naftovodu „Družba“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare