Ivo Sanader Hrvatska premijer
Ivo Sanader Foto: EPA/ANTONIO BAT

Vrhovni sud u Hrvatskoj ukinuo je osuđujuću presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu u Aferi Hypo.

PROČITAJTE JOŠ:

„Vrhovni je sud prihvatio žalbu optuženog pa je ukinuo presudu Županijskog suda u Zagrebu. Prvostepenom je presudom optuženi proglašen krivim zbog krivičnog dela zloupotrebe položaja i ovlašćenja uz primenu Zakona o nezastarevanju krivičnih dela ratnog profiterstva i kaznenih dela iz procesa privatizacije“, stoji u objavi Vrhovnog suda.

„Optužnicom je optuženom stavljeno na teret da je 1994.-1995. kao zamenik ministra spoljnih poslova i ovlašćeni pregovarač u ime Vlade Republike Hrvatske dogovarao uslove ugovora o zajmu s jednom stranom bankom. Zajam je bio potreban Vladi Republike Hrvatske za kupovinu zgrada ambasada u svetu, prenosi Index.hr.

Optuženi se tereti da je iskoristio ratno stanje za uzimanje provizije pri sklapanju tog ugovora. Stavljeno mu je na teret da je dogovorio da mu strana banka za učestvovanje u pregovorima te kao protivuslugu za ulazak te strane banke na hrvatsko tržište isplati proviziju u gotovini, u visini 5 odsto odobrenog zajma“, piše Vrhovni sud u obrazloženju.

Ivo Sanader Foto: EPA/ANTONIO BAT

Objasnili zbog čega je ukinuta presuda

Vrhovni sud objasnio je potom zbog čega ukidaju presudu za ratno profiterstvo. Kažu da nije dokazano da je postupanje Ive Sanadera negativno uticalo na život ljudi.

„Prema optužnici strana banka je optuženom isplatila iznos provizije u protivvrednosti 3.610.528,18 kuna. Takvim postupanjem u ratom uslovljenom teškom finansijskom i privrednom stanju Republike Hrvatske optuženom je stavljeno na teret da je ostvario protivpravnu imovinsku korist. Prema optužnici iznos ostvarene korist u nerazmeru je s ugroženim temeljnim vrednosti države i društvene zajednice te interesa Republike Hrvatske“, dodaju.

„Vrhovni sud ocenjuje da je prvostepeni sud propustio na pravilan način utvrditi na koji način je postupanje optuženog imalo štetnog uticaja na materijalne uslove života stanovništva u ratu i privrednog potencijala države, kao i drugih imovinskih interesa države u ratu“, kažu.

Ponavlja se postupak

Postupak će se ponoviti.

„U ponovljenom postupku potrebno je sa više pažnje oceniti jesu li se u ponašanju optuženog stekla sva bitna obeležja krivičnog dela zloupotrebe položaja i ovlašćenja. Potom je potrebno oceniti ima li mesta primeni Zakona o nezastarevanju odnosno je li ostvarena znatna imovinska korist i nerazmerna. Prvostepeni će sud doneti novu na zakonu utemeljenu odluku koju će valjano obrazložiti“, stoji u objavi.

Ivo Sanader Hrvatska premijer suđenje
Ivo Sanader Foto: EPA/STR

2018. osuđen na dve i po godine zatvora

Bivši premijer i nekadašnji predsednik HDZ-a u ponovljenom suđenju proglašen je 2018. krivim i nepravosnažno osuđen zbog ratnog profiterstva na dve i po godine zatvora. Županijski sud u Zagrebu je zaključio kako je dokazano da je Sanader doprieo destrukciji demokratskog sistema, srozavanju privrede i ugleda države te da je iskoristio ratno stanje za lično bogaćenje.

Prvu osuđujuću presudu u ovom slučaju, koja je Sanaderu izrečena zajedno sa presudom za primanje mita od direktora MOL-a za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, 2014. je ukinuo Ustavni sud i zatražio novo suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar