Porodica Zec, Ivo Sanader
Foto: Privatna arhiva/EPA/ANTONIO BAT

"Ivo Sanader bio je zgrožen fotografijama mrtve Aleksandre Zec (12) i njene majke. Tada me je pozvao i rekao da ćemo dogovoriti finansijsku odštetu, ali javnost to nije smela da zna. Njegovi HDZ-ovci bi ga razapeli", rekao je Anto Nobilo, advokat mučki ubijene porodice Zec.

Ubistvo porodice Zec jedno je od najsramotnijih poglavlja novije hrvatske istorije. Počinitelji su bili pripadnici specijalnih policijskih jedinica koji su oslobođeni zbog proceduralnih grešaka. Advokat porodice ispričao je u intervjuu za hrvatski „Novi list“ kako je postao borac za prava oštećene porodice.

„Ja sam u ime porodice Zec, nakon što sam video prilog na televiziji, uspostavio kontakt i napravio tužbu prema državi. Tada još nije postojao zakon po kojem bi država odgovarala za štete koje počini HV ili MUP, ili bilo koje njihovo tijelo, pa smo se odlučili za civilnu tužbu. Tražio sam odštetu, ali se DORH tome protivio. Kad je tadašnjem premijeru Ivi Sanaderu na aktualcu u Saboru bilo postavljeno pitanje zašto je DORH odbacio sve prijave protiv počinitelja tog strašnog zločina, on je pročitao ono što su mu u DORH-u bili napisali, a to je da su tadašnji pripadnici policije to nedelo počinili izvan radnog vremena. To je zaista bilo brutalno obrazloženje, i kad sam to vidio kao advokat obitelji Zec, odlučio sam da pokrenem neke stvari“, rekao je Nobilo.

Anto Nobilo
Anto Nobilo Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Nedeljnik Nacional nakon toga je objavio fotografije mrtve devojčice i njene majke. Kada je Ivo Sanader to video, pozvao je advokata i rekao da mu se želudac okrenuo i ponudio finansijsku odštetu.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Pa da, zapravo, tako je bilo. Na kraju smo se dogovorili da se to nazove donacijom Vlade porodici Zec, kao određena vrsta sponzorstva. Porodica Zec nije u sudskom postupku obeštećena, nego, evo, političkom voljom tadašnjeg premijera. A moj uslov je bio da ih se i lično primi“.

Ipak, nije premijer Sanader tada objavio vest o donaciji porodici, već njegova potpredsednica Jadranka Kosor. Nobile kaže da se Sanader plašio reakcije stranke HDZ.

„On je rekao da će ga njegovi HDZ-ovci razapeti ako to čuju, pa je službeno to odradila tadašnja potpredsednica Vlade Jadranka Kosor. Moram priznati da smatram da je tim potezom Sanader bar delom osvetlao obraz hrvatskih vlasti u tom trenutku. Slučaj Zec je najveći greh struktura hrvatske države, čije je pravosuđe najvećim delom oslobodilo počinitelje za koje smo svi znali ko su“, ispričao je advokat „Novom listu“.

BONUS VIDEO Protest ispred zatvora Remetinec zbog kovid propusnica

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar