Foto:EPA-EFE/Javier Moreno

U trenutku kada se na svetu brojni feministički bore za prava i slobode žena sud u Teksasu u Sjedinjenim Državama odbio je žalbu protiv zakona koji zabranjuje abortus nakon početka srčanih aktivnosti ploda.

Pročitajte još:

Sud je glasao sa pet za nasuprot četiri protiv, i tako odbio hitnu žalbu protiv zakona, prenosi Gardijan.

Zakon, koji je u maju potpisao republikanski guverner Greg Abat, zabranjuje abortuse kada medicinski radnici otkriju srčanu aktivnost, koja se obično javlja u šestoj nedelji trudnoće, u kojoj većina žena ni ne zna da je trudna.

To je najstroži zakon protiv prava na abortus u Sjedinjenim Državama od 1973. godine i rezultat je pritiska republikanaca, koji širom zemlje zagovaraju ograničenja pobačaja. Najmanje 12 drugih država donelo je zabrane u abortusa ranoj trudnoći, ali sve su blokirane pre stupanja na snagu.

Ipak, Višeg suda u Teskasu nije zaustavio ovaj zakon.

„Naglašavamo da nemamo za cilj da definitivno rešimo bilo koji sudski ili materijalni zahtev u tužbi. Konkretno, ovaj nalog nije zasnovan na bilo kakvom zaključku o ustavnosti zakona Teksasa i ni na koji način ne ograničava druge proceduralno ispravne osporavanja zakona u Teksasu, uključujući i sudove u Teksasu “, saopštio je sud.

Vrhovni sudija Džon Roberts, sudije Stven Brajer, Sonja Sotomejor i Elena Kagan sa ovom odlukom nisu saglasne.

Sonja je čak i navela da je zakon „čin prkosa koji oštro kriš ustav, presedana i da krši prava žena koje traže abortus širom Teksasa“.

„Ovaj neustavni zakon je napravljen tako da brani ženama da koriste svoja ustavna prava. Većina sudija odlučila je da prećuti ovo i zaronila glavu u pesak“, rekla je ona.

Teksas je dugo imao neka od najoštrijih ograničenja vezana za abortus s Sjedinjenim Državama, uključujući opsežan zakon usvojen 2013. godine koji je Vrhovni sud na kraju poništio, nakon zatvaranja više od polovine od 40 klinika u toj državi.

Pre nego što je slučaj stigao na Viši sud, sudije su planirale da se pozabave pitanjem prava na abortus u velikom predmetu nakon što sud ponovo počne sa saslušanjem argumenata. Taj slučaj uključuje državu Misisipi, koja traži zabranu abortusa nakon 15 nedelja trudnoće.

Teksaška verzija je nova po tome što podstiče bilo kog građanina u SAD-u da podnese građansku tužbu protiv pružaoca usluge abortusa ili bilo koga ko „pomaže ili sprečava“ proceduru.

Zatvaranje ginekoloških ordinacija, najverovatnije će, uslediti kao posledica ovog zakona čime će većina žena iz Teksasa biti onemogućena da abortira, jer period od šest nedelja trudnoće kratak za takvu životnu odluku.

Neki lekari u Teksasu odlučili su da već sada prestanu sa pružanjem usluga, kako bi izbegli potencijalni rizik od skupih tužbi.

„Svi ćemo se pridržavati zakona iako je neetičan, nehuman i nepravedan. Takođe narušava i moju egzistenciju“, rekla je ginekološkinja dr Gazal Mudi.

Ona vrši abortuse već 15 godina i kaže kako je ovaj zakon najagresivniji do sada, i da on tera žene da biraju između izlaska iz zemlje i nastavljanja neželjene trudnoće.

Neki su rešili i da se protiv ovog zakona bore na sudu.

„Pristup pobačaju je sada vrlo haotičan“, kaže Amanda Vilijams, izvršna direktorka grupe za podršku abortusu Lilith fondacije, koja je i tužbom osporila zakon.

„Nažalost, mnogi ljudi kojima je pristup najpotrebniji provući će se kroz pukotine, i abortusi će nastaviti da se izvšavaju u divljim uslovima. Ovo nanosi štetu mnogima“, dodala je.

Džozef Bajden osudio je u novi zakon i potvrdio podršku Bele kuće za pravu na abortus.

„Ovaj ekstremni teksaški zakon očigledno krši ustavno pravo utvrđeno“, napisao je Bajden u saopštenju.

Džo Bajden Joe Biden
Džo Bajden Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

I druge demokrate izrazile su negodovanje. Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelos rekla je da je Vrhovni sud uništio živote žena u Teksasu, dok je gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio rekao kako je to direktan napad na prava žena“ širom zemlje.

BONUS VIDEO: Gerić: Moramo da mislimo svojom glavom!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar